latinica  ћирилица
05/12/2019 |  10:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Предозирани Американци умиру један за другим

Најновија студија указује на значајно скраћење очекиваног животног вијека у САД.
Таблете - Фото: AFP
ТаблетеФото: AFP

На основу анализе података, очекивани животни вијек порастао је за око 10 година у периоду од скоро шест деценија, од близу 70 година, до скоро 79, али је затим, од 2014. смањен током три године заредом.

Укупно скраћење очекиваног животног вијека повезано је са повећањем смртности у оквиру групе радно способног становништва између 24 и 65 година, каже Стивен Вулф који је коаутор извјештаја, преноси Глас Америке.

Велики дио тога чини повећање броја смртних случајева због предозирања лијековима, и то је један од главних разлога за такав тренд, каже Вулф.

Према подацима Центара за контролу и превенцију болести, просјечно 130 Амерканаца умрло је свакога дана због предозирања опијатима током 2017. године. Ипак, то није једини разлог скраћења живота Американаца.

- Установљен је повећан број смртних случајева због алкохолизма, самоубистава, те десетак болести. Мислим при том на дијабетес, болести плућа, срчана обољења, све укупно то укључује 35 узрока смрти - додаје Вулф.

Џон Хејга из Националног института за питања старења каже да су ти подаци поражавајући.

- То су озбиљне ствари. Нисмо имали толико скраћење очекиваног животног вијека у Америци од раних година епидемије АИДС-а, а прије тога у годинама међународне епидемије грипа послеиј Првог свјетског рата - каже он.

Међутим, он такође наглашава да је скраћење очекиваног животног вијека комбинација више процеса који трају већ деценијама. Веома је важно да се третирају симптоми, али и узроци здравствених проблема, каже Вулф.

- Као прилог у стратегији борбе против зависности од лијекова, алкохолизма или самоубистава треба да погледамо уназад и запитамо се шта се догађа са животним условима у Америци који наводе људе на таква понашања. Откуд толико бола због којег се окрећу лијековима? Шта је узрок очајања које их наводи на самоубиство? Зашто је дијабетес толико лоше контролисан - пита Вулф.

На нека од тих питања одговара доктор Џон Хејга.

- Ми трошимо скоро двоструко више од европског просјека у здравственом сектору. То је 3,5 хиљаде милијарди долара вриједна индустрија у САД. Ни једна друга земља није ни близу. Нисмо довољно учинили у области превенције болести и свему што би људи требало да раде у том смислу - да буду физички активни, да се правилно хране, да приступају здравственим проблемима на вријеме - указује он.

Студија је објављена у часопису Америчког медицинског удружења.