latinica  ћирилица
05/12/2019 |  10:34 ⇒ 14:08 | Аутор: klix.ba

Цазин: Печат на двије високе школе због незаконитих диплома

Кантонални инспектори запечатили су Високу међународну школу Цазин и Центар за образовање одраслих Вита Плус којима је кантонални министар за образовање Дамир Омердић привремено забранио рад.
Инспекција у Цазину запечатила Хаџипашићев центар - Фото: klix.ba
Инспекција у Цазину запечатила Хаџипашићев центарФото: klix.ba

Са кантоналним инспекторима на терену су и припадници Судске полиције ФБиХ који су у овај центар довели ухапшеног Адмира Хаџипашића, некадашњег генералног секретара А-СДА и делегата у Дому народа Парламента ФБиХ.

Њега и остале осумњичене ухапсили су припадници СИПА 13. новембра када су провели опсежну акцију под називом "Перо". Хаџипашић је власник Центра за образовање одраслих Вита плус Цазин.

Осумњиченим у овој истрази се ставља на терет постојање основа сумње да су у периоду од 2014. године до данас, на подручју Цазина, Бихаћа, Тузле, Зенице, Сарајева и Источног Сарајева, као организирана група проналазили особе којима су без одвијања наставног процеса издавали незаконите сертификате те основношколске, средњошколске и високошколске дипломе, а заузврат примали новац.

На овај начин је у том периоду издато више хиљада незаконитих диплома и стечена је вишемилионска противправна имовинска корист. Кантонално тужилаштво је у истрази током протеклих пет мјесеци успјело да документује више од 300 издатих лажних диплома.