latinica  ћирилица
05/12/2019 |  12:15 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Скандал на самиту НАТО: Руског новинара задржали као терористу

Полиција у Лондону испитала је и претресла продуцента Раптлија акредитованог за самит НАТО-а. Aкредитација му је анулирана према Закону о тероризму.
НАТО - Фото: РТРС
НАТОФото: РТРС

Запослени у видео-агенцији Раптли, који је стигао у медија-центар, требало је да добије беџ, али су од њега затражили да сачека. Затим му је пришао човјек у цивилној одјећи, показао полицијску легитимацију и замолио да сачека његове колеге.

- Пришло ми је неколико полицајаца, замолило ме да покажем документе и објасним шта радим овдје. Рекао сам да сам новинар и да чекам потврду акредитације. Показао сам пасош, новинарску легитимацију и писмо одобрења за акредитацију. Рекли су ми да сам притворен због сумње за тероризам. Претресли су и мене и моје ствари - објаснио је продуцент.

Према његовим речима, полиција му је саопштила да је акредитација анулирана.

- Одговорио сам да није тачно и показао мејл. Полицајци су инсистирали на свом. Рекао сам да ме нису о томе обавијестили и да сам зато и ушао у зграду. Након двадесетак, минута полицајци су ме оставили на миру - додао је он.

Раптли је упутио званични захтјев Северноатлантској алијанси, али до сада није стигао одговор.

Главна уредница агенције Русија севодње и телевизије РТ Маргарита Симоњан саопштила је да је продуценту видео-агенције Раптли на самиту НАТО-а акредитација анулирана према закону о тероризму.

Симоњанова је рекла да НАТО још није одговорио на захтев РТ-а.

- Не знам како ствари стоје код чланица НАТО-а, али ми не запошљавамо терористе - истакла је она.