latinica  ћирилица
05/12/2019 |  12:42 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

СИПА од данас без директора (ФОТО)

Агенција за истраге и заштиту БиХ од данас је без директора.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Наиме, досадашњи директор СИПА Перици Станићу, којем је истекао мандат и који је обавезан да се врати на посао у Министарство унутрашњих послова Републике Српске, доставио је захтјев за разрјешење дужности.

Станић је рјешењем Савјета министара 5. 11. 2015. године, именован за директора Агенције за истраге и заштиту на мандатни период од четири године, почевши од дана доношења рјешења. Када је донесено то рјешење, Станић је био запослен у МУП-у Републике Српске.

Након именовања за директора СИПА, министар унутрашњих послова Републике Српске донио је рјешење којим је утврђено да Станићу мирују права и обавезе из радног односа у МУП-у Српске због екстерног премјештаја на радно мјесто директора СИПА на мандатни период од четири године, почевши од 5. новембра 2015. године, уз обавезу да се по престанку мандата у року од 30 дана јави у Министарство ради распореда на одговарајуће радно мјесто.

С обзиром да је Станићу мандат од четири године истекао закључно са 4. 11. 2019. године, те да је у року од 30 дана, односно до тог дана, имао обавезу да се јави у Министарство унутрашњих послова Републике Српске ради остваривања својих статусних питања из радног односа, он је доставио захтјев Савјету министара, Министарству безбједности БиХ и Независном одбору Парламентарне скупштине БиХ, да га Савјет министара разријеши дужности директора Агенције за истраге и заштиту закључно са 4. 12. ове године.

Истим дописом, Станић је обавијестио наведене институције да ће бити приморан да напусти позицију директора СИПА закључно са 4. 12. 2019. године ради рјешавања статусних питања у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, што је и учинио.