latinica  ћирилица
05/12/2019 |  12:43 ⇒ 14:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Мацан: Вјерујем да су прошли избори били покрадени

Стручњаци за политичку комуникацију и медије, Крешимир Мацан и Александра Коларић, оцијенили да ће на предсједничким изборима у Хрватској утицај имати скоро све.
Колинда Грабар-Китаровић (фото:jabuka.tv) -
Колинда Грабар-Китаровић (фото:jabuka.tv)

Али, како кажу, више од тога треба бринути да се до побједе стиже и крађом гласова.

Крешимир Мацан каже да не може да докаже, али да вјерује да су протекли предсједнички избори у Хрватској били покрадени.

Мацан је то, како преноси Хина, рекао синоћ на трибини након пројекције филма "На рубу", уприличеној у оквиру Филм фестивала људских права у Загребу.

Основно питање на које би сви жељели одговор одмах је ко ће онда побиједити на предстојећим изборима за предсједника Хрватске. А Мацан каже, да упркос анкетама које указују на побједу Колинде Грабар-Китаровић, она уопште није загарантована.

Ако она и Шкоро уђу у други круг, ту би могло бити свашта. Грабар-Китаровић и Зорана Милановића у другом кругу по садашњу би хрватску предсједницу могао бити повољнији, али би и ту њен изборни штаб морао бити опрезан, каже Мацан.

Коларићева сматра да би највеће изненађење могао приредити Дарио Јуричан, алиас Милан Бандић, који је такође успио да прикупи потребни број потписа за кандидатуру и у трку уђе под, како каже, ироничним слоганом "корупција свима".

- Он је једини који на аутентичан начин говори оно што политичари стварно раде - казала је Коларић додајући да Јуричан не може да побиједи, али својим протестним наступом може анимирати бираче да гласују на непредвидиви начин.

Мацан и Коларић су упозорили на чињеницу да бирачке одборе, њих на хиљаде, постављају жупанијске власти, а не странке што отвара силну могућност злопораба уколико нема ефикасног надзора, односно довољног броја посматрача.

Све се, кажу, своди на то да - кад посматрач када оде макар на пет минута на тоалета - чланови бирачког одбора када су без надзора могу учинити шта год желе па и да убаце у кутије гласачких листића колико стигну, а имена бирача који нису гласли једноставно заокруже.

Мацан вјерује да је управо то "тајна" која је Колинду довела на Пантовчак у другом кругу с тадашњим предсједником Ивом Јосиповићем којег је побиједила с разликом нешто већом од 30.000 гласова.

Али, истиче, то је врло тешко доказати па је једини начин да се то спријечи промена закона иако је за то касно на овим изборима. На питање што би ипак савјетовао Колинди да би побиједила, рекао је: "Поручио бих јој да мање пјева и да даје што мање интервјуа".