latinica  ћирилица
05/12/2019 |  13:36 ⇒ 16:32 | Аутор: РТРС

Палмер: Програм реформи БиХ није ни АНП ни чланство

Специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер рекао је у емисији Пресинг за Н1 телевизију да Програм реформи БиХ није Годишњи национални план који је требао бити усвојен већ јачање партнерства између БиХ и НАТО-а.
Метју Палмер - Фото: СРНА
Метју ПалмерФото: СРНА

Палмер је на почетку интервјуа нагласио да САД чврсто подржавају суверенитет и територијални интегритет БиХ и да је њихов циљ да ојачају капацитет институција БиХ како би напредовала ка своме циљу, а то је чланство у ЕУ.

Незадовољан одговором, водитељ Пресинга Амир Зукић је критичким тоном поставио питање Палмеру:

- Шта је са НАТО-ом? Да ли је план реформи који треба да буде послат у сједиште НАТО-а у Брисел заправо нешто чиме ће НАТО бити задовољан? Да ли је посљедњим политичким договором настављен пут БиХ ка НАТО-у или је он заустављен?

- Мислим да је много слободно кориштен језик када је ово у питању. Оно што је заиста важно није како се Извјештај зове, него шта он нуди Босни и Херцеговини, шта је то што тај процес нуди овој земљи. Подношење самог Извјештаја јесте отпочињање процеса који јача партнерство између БиХ и НАТО-а, а циљ је да се кроз редовну серију извјештаја помогне сектору одбране и безбједности Босне и Херцеговине како би постала јача. Много је ту техничких ствари, ради се о процесу јавних набавки у оружаним снагама, ради се о начину унапређења управљања персоналом, ради се дакле о томе да се помаже БиХ да буде бољи партнер НАТО-у, бољи партнер САД-у и бољи партнер Западу. Ми имамо изванредно партнерство у секторима одбране и безбједности али има простора за унапређење и јачање - казао је Палмер.

Сарадње су једно, чланство у НАТО је друго. Када је ријеч о чланству БиХ у НАТО, Палмер је истакао да тренутни фокус није на чланству у НАТО већ јачање партнерства.

- То је званична политика Босне и Херцеговине, пут ка чланству према сјеверноатланстком савезу. То је циљ који Сједињене Америчке Државе подржавају. Међутим, ради се о дугорочном циљу. Оно на шта смо сада фокусирани није питање чланства у НАТО савез које узрокује велике тензије овдје. Оно на шта смо фокусирани јесте да радимо са партнерима овдје у БиХ како бисмо ојачали сектор одбране и безбједности, како би БиХ била бољи партнер и НАТО-у и САД-у. А када чланство буде зрело за доношење одлуке у том случају ће БиХ бити квалификована да је и донесе - нагласио је специјални представник.

По свему судећи, БиХ је кренула корак напријед када је у питању сарадња са НАТО-ом и када је у питању сама будућност како БиХ тако и њених народа у оба ентитета.

Остаје да се види да ли је Палмер у овом интервјуу био искрен или ће вријеме показати нешто друго.

Извор: Фронтал