latinica  ћирилица
05/12/2019 |  15:19 ⇒ 21:33 | Аутор: СРНА

Почело снимање документарно-играног филма о пробоју Коридора (ФОТО)

Снимање филма о пробоју Коридора кроз Посавину којим је успостављена веза између западног дијела Републике Српске и Србије почело је у Бањалуци, а његов аутор Слађана Зарић изјавила је Срни да је главни мотив да буде одата почаст погинулим борцима и отргнута од заборава једна од најславнијих битака и побједа коју је извојевала Војска Српске.
Снимање филма "Коридор" - Фото: РТРС
Снимање филма "Коридор"Фото: РТРС

Зарићева је истакла да је ријеч о документарно-играном филму који представља хронологију битке "Коридор 92".

- Филм је базиран на сведочењима људи који су били учесници борбе из различитих јединица на различитим линијама фронта. Он ће пратити дневну хронологију на свим линијама фронта и први пут ћемо имати визуелизацију борбе и присећање на све што се дешавало на фронту - рекла је Зарићева.

Према њеним ријечима, пред филмском екипом је обиман и захтјеван посао, а посебан проблем је недостатак дневних извјешатаја по јединицама који више не постоје.

Она је додала да ће, због тога, кључну улогу имати свједочења учесника битке са којима су у току интервјуи у Бањалуци.

- На прољеће, када временски услови буду слични онима који су били када је вођена битка за коридор, радићемо драматизацију - најавила је Зарићева.

Она је напоменула да драматизација подразумијева реконструкцију догађаја које саговорници описују.

- Елементарно правило је да свако прича о ономе што је видео и доживео и не може да говори на основу препричавања. У реконструкцији ћемо користити тенкове, артиљерију и авијацију Војске Србије, а биће обављена у областима у Србији које су сличне Посавини, а претпостављам да ће то бити Мачва - открила је Зарићева.

Да би гледаоци могли схватити цијели контекст тог времена, прецизирала је она, радња филма обухватиће период од тренутка када трупе Хрватске војске прелазе Саву.

- Од тада почињемо да причамо шта се догодило јер се заборавља, поготово у Србији, да је у то време погинуо велики број војника из Србије, односно из војне поште из Врања. Тада су убијена 32 младића. Имамо и причу о логорима, страдању српског становништва у Дервенти, Оџаку, Сијековцу и другим местима, те недостатку кисеоника за бебе у бањалучкој болници - рекла је Зарићева.

Фото: РТРС

Она је објаснила да је то уводна фаза филма која је неопходна да би се разумјело шта је значио коридор и зашто је то била битка живота.

Зарићева је истакла да ју је током неколико дана снимања свједочења учесника битке највише фасцинирао тадашњи морал војника.

- То је вредно дивљења. И 27 година после када саговорници почну да причају о моралу види им се суза у очима. И кроз то сам схватила да је то била битка, која је значила бити или не бити. Да коридор није био тада пробијен питање је какву би судбину доживио народ у овим крајевима. Зато апострофирам морал и обичног војника - нагласила је Зарићева.

Она је додала да ће пред објективом камере бити око 80 саговорника који ће са публиком подијелити своја ратна сјећања.

- Биће ту и генерала који ће говорити о војној тактици и стратегији, али ово ће првенствено бити прича о бици испричана на људски начин, из људског погледа јер ће већина саговорника бити обични људи и борци који су са високим моралом бранили своју отаџбину. То је прича коју прича војник, официр и генерал - нагласила је Зарићева.

Према њеним ријечима, у филму ће бити испричано много фасцинантних прича које ће осликати оно што се дешавало, те разбијени митови попут оног у Хрватској да је Посавина продата.

- Сведочења војника који су се борили и видели колики је отпор пружан и колике губитке је имао непријатељ говоре колико су бесмислене приче о политичкој подели. Да је била политичка подела не би било више од 1.000 мртвих - додала је Зарићева.

Филм о пробоју коридора биће сличан њеним ранијим остварењима инспирисаним ратним догађајима као што су "Ратне приче са Кошара" или "Ратне приче са Паштрика".

- Као и у тим случајевима, биће то документарно-играна, односно наративна форма. Још не знам како ће се звати филм, али размишљала сам да то буде ратне приче са коридора. О томе ћу још да размислим - рекла је Зарићева.

Операција "Коридор"

Филм се снима у копродукцији Радио-телевизије Србије, Војно-филмског центра "Застава филм", односно Министарства одбране Србије и Радио-телевизије Републике Српске.

Стручни консултанти аутора филма су генерал Војске Републике Српске Бошко Келечевић и пуковник Рајко Чкоњевић, а за логистичку подршку заслужан је Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Војна операција која је окончана пробојем коридора трајала је од 14. до 28. јуна 1992. године на просторима цијеле Посавине. Пробојем је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са око 1,5 милиона становника.

У акцији "Коридор 1992" погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, а рањено је 1.918 бораца.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.