latinica  ћирилица
05/12/2019 |  15:37 ⇒ 19:39 | Аутор: sputniknews.com

Француска: Почеле највеће демонстрације у посљедњих 25 година (ВИДЕО)

Стотине хиљада француских радника данас маршира центром Париза, незадовољно најављеном реформом пензионог система. Синдикати који се противе програму предсједника Француске Емануела Макрона предвиђају највеће демонстрације у посљедњих 25 година.

На масовни протест позвали су синдикати, гњевни због плана Макронове Владе да спроведе свеобухватну пензиону реформу која ће, по њиховом мишљењу, уназадити пензије многим радницима. Очекује се да ће у штрајку учествовати велики број просвјетних и здравствених радника, контролора лета, радника на жељезници и ватрогасаца.

Полиција за разбијање демонстрација испалила је сузавац на маскиране учеснике протеста који су их гађали разним предметима.

У Лиону и Марсеју хиљаде учесника протеста носи транспаренте на којима пише "Макрон се изгубио" и "Не дирајте наше пензије", преноси Ројтерс.

Медији наводе да ће жељезнички транспорт у Француској данас бити максимално редукован јер је око 80 одсто возача у штрајку. Трпјеће и париски метро, гдје је затворено 11 од 16 линија, а возиће и далеко мање аутобуса.

Државна желљзничка мрежа СНЦФ саопштила је да ће отприлике један од десет возова саобраћати на приградским и брзим линијама, док ће штрајком бити погођене и међународне услуге попут Еуростара, који је отказао готово половину возова на линији Париз - Лондон. Такође, због штрајка контролора лета, неки летови авио-компаније "Ер Франс" неће бити реализовани.

Због штрајка синдиката, који протестују због најављене измјене пензионог система, данас ће бити затворени Ајфелов торањ и музеј Орсај, док је музеј Лувр саопштио да ће каснити са отварањем, као и да ће поједине просторије бити затворене.

Затворене су многе школе, а чак су и неки синдикати полиције упозорили да ће "симболично" затворити неке полицијске станице. Препоручено је да продавнице које се у Паризу налазе на "рути" којом ће марширати демонстранти буду затворене, у случају да дође до насиља на улицама.

Многи грађани користе електричне бицикле и скутере, а власти су забраниле протесте на Јелисејским пољима, око предсједничке палате и око катедрале Нотр Дам.

Полиција је провјерила више од 3.000 грађана који су дошли на протест у Паризу, а 18 особа је ухапшено прије самог почетка протеста.

Широм Француске хиљаде грађана у црвеним прслуцима синдиката маршира кроз градове од Марсеја на Медитерсаснкој обали до Лила на сјеверу.

Да ли је Макрон на прекретници?
Макрон се са великим националним штрајком суочава на половини свог мандата. Ово ће за њега, предвиђају медији, бити велики тест, будући да је свеукупна реформа пензионог система била једно од кључних обећања у његовој предизборној кампањи.

Макронова Влада тврди да је обједињавање пензионог система и ослобађање од 42 "посебна" режима за секторе у распону од жељезничких радника до адвоката и особља Париске опере, од пресудног значаја за одрживост финансијског система током старења француског становништва.

Међутим, синдикати кажу да ће увођење "универзалног" система за све значити да милиони радника у јавном и приватном сектору морају да раде дуже од законске границе за пензионисање (62 године) или ризикују да се суоче са озбиљним падом својих пензија.

Синдикати најављују да неће одустати од штрајка до испуњења њихових захтјева. Необично је да су протести отпочели прије него што су објелодањени детаљи било које реформе пензионог система. Притом, иако је рејтинг предсједника Макрона у порасту након протеста "жутих прслука", нека истраживања јавног мњења говоре да чак 89 одсто француског становништва вјерује да њихова земља доживљава "социјалну кризу".