latinica  ћирилица
05/12/2019 |  15:50 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Новитовић наложио прекид учешћа на радионици сарадње БиХ и Америке

Сви представници органа, институција, јавних предузећа и установа из Републике Српске су, према одлуци вршиоца дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милана Новитовића, прекинули учешће у радионици сарадње БиХ и САД под називом "Одговор на природне непогоде и друге несреће", саопштено је данас из Управе.
Цивилна заштита Републике Српске - Фото: РТРС
Цивилна заштита Републике СрпскеФото: РТРС

Новитовић је истакао да је у току организоване и спроведене радионице постојао, и кроз закључак о именовању директора вјежбе дефинисан, став којим се у потпуности покушао игнорисати и укинути систем координације, те наметнути систем субординације Министарства безбједности БиХ у систему заштите и спасавања.

- Из тих разлога сам, као вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите донио одлуку о престанку учешћа и напуштању радионице. Немамо обавезу спровођења усвојених закључака на овој радионоци - навео је Новитовић.

Из Републичке управе цивилне заштите наглашавају да су појединачни иступи и покушаји да у систему заштите и спасавања, па било то и вјежби, дефинишу постојање субординације, у супротности са законима и интересима Републике Српске.

Радионицу је организовао експертски тим из САД састављен од представника инжењерског тијела Америчке војске са представницима Агенције за управљање ванредним ситуацијама државе Мериленд.

Из Републичке управе додају да су напустили ту радионицу, поштујући уставно–правни поредак и законе Републике Српске и БиХ, а поштујући интересе Српске, те уважавајући кодекс понашања именованих представника из Српске у радним тијелима за израду закона других прописа и пројеката на нивоу БиХ.

Из Републичке управе цивилне заштите наглашавају да су оквирним Законом о заштити и спасавању људи и материјалних добара од природне и друге несреће БиХ јасно дефинисане улоге и обавезе учесника система.

- Министарство безбједности БиХ и његови запослени немају ниједну надлежност у систему заштите и спасавања БиХ, осим координације - наведено је у саопштењу.

Координација се, истичу из Управе, врши између носиоца послова за заштиту и спасавање, односно органа и служби цивилне заштите ентитета и Брчког, те је дефинисано да ентитети у оквиру надлежности и области заштите и спасавања уређују, планирају, обучавају, организују, финансирају и спроводе заштиту и спасавање.

Прописано је да Министарство безбједности БиХ обавља стручне и друге послове у координацији са ентитетима и Брчко дистриктом, те реализује законом прописане надлежности, наведено је у саопштењу.