latinica  ћирилица
05/12/2019 |  18:36 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Селак: Пуна подршка новом Закону о спорту

Нацрт новог Закона о спорту Републике Српске садржи веома позитивне помаке за спорт и спортисте Републике Српске, а посебно радује што је велика пажња посвећена најмлађим спортистима и њиховој безбједности и развоју, истакао је народни посланик Социјалистичке партије у Парламенту Српске Горан Селак.
Горан Селак - Фото: РТРС
Горан СелакФото: РТРС

Он је током дискусије на Нацрт Закона о спорту истакао да очекује ефикасно законско рјешење које ће створити оптималне услове за даљи развој спорта у Српској.

- Посебно поздрављам то што је уведена обавеза да свака спортска организација приликом пријема у радни однос или ангажовања одређеног лица мора да затражи податке од надлежног органа који води ту евиденцију. Стручном раду у спорту је посвећена посебна пажња, али стручан или нестручан рад може поправити неки други тренер или друга спортска организација, али не смије да нам се не дешава да са дјецом раде педофили, манијаци или насилници, јер тад су посљедице несагледиве – истакао је Селак. Селак је такође нагласио да је потребно системско рјешење којим би се дошло до самоодрживости спортског система.

- Мислим да су одрживост и самоодрживост могући, али и да за то морамо да отворимо могућност инвеститорима, привредним и пословним субјектима, да улажу средства у спорт и да за то добију одређене пореске олакшице.  Такође, што се тиче пореских дуговања спортских организација, сматрам да би Република Српска требала да отпише дуговања онима који су током рата и стварања Републике Српске дали свој допринос стварању идентитета Српске у најтежим условима, а неки су нас чак и у рату представљали на међународној сцени – нагласио је Селак.