latinica  ћирилица
05/12/2019 |  19:23 ⇒ 06/12/2019 | 08:36 | Аутор: СРНА

Влада Српске усвојила Приједлог економских реформи 2020-2022.

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог програма економских реформи Српске за период 2020-2022. година, који дефинише 18 структурних мјера у оквиру осам реформских области.
Сједница Владе - Фото: РТРС
Сједница ВладеФото: РТРС

Овај документ даје преглед свеукупног оквира и циљева политика Владе Републике Српске, макроекономског и фискалног оквира, те кључних препрека за конкурентност и раст, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У наведеном периоду очекује се наставак стабилног кретања привредног раста по стопама 3,5 одсто, 3,7 и четири одсто респективно, као резултат одрживог раста домаће тражње, постепеног опоравка извозне тражње и позитивног ефекта инвестиција.

Приједлогом економских реформи планирано је јачање подршке области малих и средњих предузећа кроз унапређење постојеће и стварање нових облика предузетничке инфраструктуре, те успостављање ефикаснијег система управљања научноистраживачким и иновационим потенцијалом у Републици Српској.

Један од главних циљева политика остаје спровођење реформе здравственог система и социјалне заштите, као и активности у области повећања ефикасности тржишта рада.

То укључује реформу Завода за запошљавање и унапређење усклађености образовања са тржиштем рада с циљем њихове боље повезаности, што представља један од најозбиљнијих и најхитнијих изазова за земљу.

Биће настављена и друга фаза реформе Инспектората Републике Српске и инспекција свих нивоа власти у Српској и смањење учешћа издатака за текућу потрошњу у јавној управи.

Влада Републике Српске ће у наредном трогодишњем периоду наставити са спровођењем реформи у области тржишта енергије и транспорта, укључујући реструктурирање Жељезница Републике Српске.

У области пољопривреде и услуга, наставиће се са спровођењем активности на унапређењу конкурентности пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог стратегије развоја електронске управе Српске за период 2019-2022. године, захваљујући којој ће први пут бити успостављена координација у организацији система електронске управе у Републици.

Из Бироа Владе за односе са јавношћу саопштено је да се овај свеобухватан стратешки документ односи искључиво на развој е-управе као новог концепта у раду јавне управе.

Циљ електронске управе као новог концепта јесте да се уз помоћ нових технологија, прије свега интернета и дигиталне комуникације, свакодневни послови према Влади и државним тијелима обављају иновативно, што ће допринијети бржем, ефикаснијем и транспарентнијем раду.

Стратегија развоја е-управе подразумијева паралелни развој три важна стуба развоја е-управе - развој ИКТ инфраструктуре, развој електронских услуга као суштине е-управе, те развој људских ресурса у домену ИКТ унутар јавне управе.

Документом је предвиђено укупно 65 мјера, од којих се 26 односи на ИКТ инфраструктуру, 29 на развој е-услуга, а 10 на развој људских ресурса.

- Разлог доношења Стратегије јесу потребе привредног сектора и грађана Српске, али и захтјеви појединих органа јавне управе, јер дигитално пословање и пружање услуга свима олакшава рад. Дигитализација и информатизација јавне управе неминован је процес развоја савременог друштва који подразумијева потпуно нови концепт рада државних службеника уз помоћ нових технологија, а на корист грађанима и нашој привредној заједници - истиче се у саопштењу.