latinica  ћирилица
05/12/2019 |  19:30 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Палмер: Програм реформи БиХ није ни АНП ни чланство

Специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је за Н1 телевизију, да САД нису фокусиране на чланство БиХ у НАТО већ на јачању партнерства БиХ с том Алијансом.

Још је додао да Програм реформи БиХ не представља тзв. Годишњи национални план који је скоро годину дана кочио формирање Савјета министара.

Аналитичар Предраг Ћеранић каже да је Палмер рекао само оно што данима покушава Милорад Додик да објасни јавности и политичким опонентима, да Програм реформи БиХ не значи чланство у НАТО.

Амерички званичник задужен за Балкан отклонио је дилему да ли документ "Програм реформи БиХ" представља чланство или само наставак сарадње тј. партнерства са НАТО-ом.

- Подношење самог Извјештаја јесте отпочињање процеса који јача партнерство са БиХ и НАТО. Оно на шта смо ми сада фокусирани није питање чланства у НАТО - појаснио је Палмер.

Дакле, сарадња а не чланство. Од тренутка доношења одлуке у Предсједништву да се у Брисел пошаље Програм реформи БиХ, Милорад Додик управо је то истицао.

Професор Уставног права Синиша Каран каже да су Американци уважили реалност и прихватили документ као компромис. Истиче да су за било какве активности у правцу НАТО интеграција потребне нове одлуке Предсједништва и Парламентарне скупштине БиХ.

- Тај документ, са једне стране, је потврда досадашње сарадње са НАТО снагама, које имају све земље независно да ли јесу или нису у НАТО пакту. Као што је, рецимо Србија. Ово није тај документ који води БиХ у НАТО пактт, нити је усмјерава у том правцу - нагласио је Каран.

Слично Палмеру, недавно је о сарадњи БиХ са НАТО–ом а не чланству говорио и помоћник генералног секретара НАТО Џејмс Апатаруј.

Политички аначитичар Предраг Ћеранић истиче да је Палмер својом изјавом "зачепио" уста опозицији у Републици Српској, која тврди да је Програм реформи БиХ заправо улазница у НАТО:

- Нико не спомиње чланство, нико не каже да је Програм реформи други назив за АНП што смо могли да чујемо од опозиције у Републици Српској. Сада нема никавих дилема нити неспоразума по питању Програма реформи - додаје Ћеранић.

У "мору" других о руском утицају на Балкану, америчкој црној листи, Дејтону, неопажено прошла је и Палмерова изјава о опредјељености САД да помогну БиХ ка њеном циљу а то је чланство у ЕУ али не и у НАТО.

Да ли је дошло до заокрета у америчкој спољној политици према БиХ, могли бисмо да сазнамо када се Програм реформи БиХ пошаље у сједиште НАТО-а у Бриселу, дан након потврде именовања комплетног Савјета министара и када НАТО саопшти садржај тог документа.