latinica  ћирилица
05/12/2019 |  19:34 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Од 2020. године "евро кодови" умјесто старог стандарда градње

У Српској би наредне године на снагу требало да ступе тзв. евро кодови, који ће замијенити стандарде градње бивше Југославије. Ови стандарди посебно третирају област ризика сеизмичких оштећења.

Девет степени Меркалијеве скале – толико би требало да издрже зграде у Бањалуци, сеизмички најактивнијем подручју Републике Српске. Тако бар кажу прописи.
 
- Ако узмемо за примјер Бањалуку, било би објеката који би били јако оштећени, било би можда и рушења неких објеката - изјавио је стручњак из Института за испитивање материјала и конструкција Републике Српске Анђелко Цумбо.

Анђелко Цумбо један је од стручњака Института који би требало да има завршну ријеч на питање квалитета материјала који се уграђују у зграде. Прописи, каже, нису лоши. Већем ризику изложени су, сматра, старији објекти. Нови би требало да су безбједнији, јер је и технологија напредовала.

- Ако се испоштује цијела процедура, од пројектовања, ревизије пројекта, извођења радова, ревизије, надзора, техничког пријема, уз контролу материјала, требало би да је објекат добар - нагласио је Цумбо.

У ресорном Министарству кажу – још се држимо стандарда бивше Југославије, али то није нужно лоше. Објекат је сигуран, каже помоћник министра за урбанизам и просторно планирање Републике Српске Драган Јевтић, колико и карике у ланцу који претходи усељењу. А ту би, сматра, могло и боље.

- Ми до сада нисмо задовољни са радом грађевинске инспекције и да, они би требало да појачају своју контролу самих извођача радова - поручио је Јевтић.

Није тешко, каже, направити пројекат који ће задовољити прописе. Теже је извођаче натјерати да не штеде гдје не би требало.

- Главни проблеми су у извођењу, што извођач покушава да уштеди на мањој количини материјала, мањој марки бетона, мање арматуре и надзорни орган, који не може стално да буде присутан на градилишту. Ту ја видим улогу инспекције - нагласио је Јевтић.

Најактивније тржиште некретнина управо је у сеизмички најризичнијем подручју – Бањалуци. Градска грађевинска инспекција током године извршила је више од 2.000 контрола. Сања Џида из Грађевинске инспекције Града Бањалука каже – ријетке си ситуације да инвеститори не прибаве грађевинску дозволу за објекте колективног становања или да стање не одговара пројекту.

- Нисмо имали извјештаја да марка бетона, пројектовања, не одговара оној која је уграђена на објектима. Ту је, наравно, и надзорни орган. Грађење је сложен процес и свако у ланцу одговара за свој дио посла - изјавила је Џида.

Прва оштећења јављају се код земљотреса јачине шест степени Меркалијеве скале. Обично је ријеч о старијим објектима, посебно онима који су дограђивани. Стручњаци наводе – сам земљотрес није опасан. Опасна може да буде једино градња на којој се штеди.