latinica  ћирилица
05/12/2019 |  19:52 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

У пробни рад пуштено постројење за одсумпоравање у ТЕ Угљевик

Постројење за одсумпоравање димних гасова у ТЕ Угљевик, данас је пуштен у пробни рад.

Изградњом овог постројења вриједног 80 милиона евра, ова термоелектрана, кад је у питању заштита животне средине, постаје најчистија у региону.

Завршетком постројења за одсумпоравање димних гасова, угљевичка термоелктарана отвара ново поглавље. Емисија штетних гасова биће смањена за 80 пута, чиме су испуњени сви ригорозни услови европске легислативе у области екологије.

- Показујемо да смо одговорна енергетска компанија која испуњава међународне обавезе, уговоре са енергетском заједницом, национални план о редукцији полутаната - истакао је Златко Маловић, менаџер пројекта постројења за одсумпоравање димних гасива у РиТЕ Угљевик.

Прва рата кредита од 80 милиона евра већ је уплаћена, наводе у управи и подсјећају да је кредит обезбијеђен захваљујући Влади Јапана, чији су стручњаци, уз домаће фирме, били извођачи радова на постројењу.

- Ми смо прва термоелектрана БиХ Која је урадила овај систем за одсумпоравање димних гаова и сигурно смо еколошки најприхватљивија термоелектрана у окружењу. Са овим су створени услови за даљи рад. Сви ми овде размишљамо, с обзиром на залихе угља у овом крају, о изградњи новог блока - истакао је Чедомир Стојановић, директор РиТЕ Угљевик.

Рударски инжињери, данас окупљени на међународној конференцији у Угљевику, немају дилему у погледу значаја и перспектива угља у производњи ел. енергије.

- Сви морамо да обратимо веома озбиљну пажњу и да учинимо све што је могуће да побољшамо искориштење и смањимо емисије штетних гасова - напоменуо је проф.др Владимир Павловић, Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду. 

Учесници из Њемачке навели су да се у њиховој земљи 50 одсто енергије добија управо из фосилних горива. Термоелктране емитују испод један одсто од укупне емисије CO2 у свијету и са технолошким унапређењима, и даље ће уз обновљиве изворе енергије, бити важан сегмент свјетске енергетске заједнице .