latinica  ћирилица
05/12/2019 |  20:53 ⇒ 06/12/2019 | 08:58 | Аутор: РТРС

Тегелтија за Печат: Приоритет економија и европске интеграције (ВИДЕО)

Приоритет у раду новог Савјета министара биће економија, али и европске интеграције, поручио је Зоран Тегелтија, пресједавајући Савјета министара у нашој емисији Печат.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Он је истакао да је неформирање власти у протеклих 14 мјесеци оставило тешке посљедице.

- Прије свега довело је до блокаде многих инвестиционих пројеката. Због тога, и мени лично је јако важно да што прије кренемо са радом, да одблокирамо процесе који су у озбиљном застоју. Поред економије и европских интеграција, бавићемо се и мигрантском кризом, али био сам јасан да ће економија коначно изаћи у први план - наговијестио је Тегелтија за РТРС.

Појаснио је и процедуру око избора министара и замјеника, и колико би то све требало да траје.

- Процедура избора Савјета министара је различита од избора Владе Републике Српске, и у првом моменту и мени је сама процедура била непозната. Данас смо направили први корак, а сада нам слиједи избор девет министара и 10 замјеника у Савјету министара, и без завршетка тог процеса и ја као пресједавајући Савјета министара не могу да радим - истакао је Тегелтија.

Тегелтија је наговијестио прве активности већ у петак, али и током викенда, и почетком сљедеће седмице.

- Неопходно је да се у наредним данима обаве консултације са оним политичким партијама које су постигле споразум око принципа рада и функционисања заједничких институција. У току сутрашњег дана завршићемо консултације са политичким партијама у Републици Српској, а почетком наредне седмице започећемо са политичким партијама из Федерације БиХ - поручио је Тегелтија.

Нагласио је, да тек послије тога долази онај тежи дио, процедура око провјера имена.

- До самих имена доћи ћемо врло брзо, али онда долази онај тежи, процедурални дио. Попуњавање њихових изјава, достава Изборној комисији и СИПА на провјере. Евидентно да за 19 људи треба времена, и тек онда се враћамо у ПС БиХ. Моје мишљење је да би све могло бити завршено до краја године, или најкасније почетком 2020. - изнио је планове Тегелтија.

Повезане вијести:

Све о дану одлуке и потврђивању новог предсједавајућег Савјета министара (ВИДЕО)