latinica  ћирилица
06/12/2019 |  08:44 | Аутор: СРНА

Вулетић: Велике силе покушавају да истисну једна другу на Балкану

Социолог Владимир Вулетић рекао је да велике силе на Балкану покушавају да једна другу истисну и то чине преко леђа појединих држава, поготово оних који покушавају да воде независну политику каква је Србија.
Владимир Вулетић - Фото: ТАНЈУГ
Владимир ВулетићФото: ТАНЈУГ

Вулетић је нагласио да то ништа суштински не мијења на курсу Србије који је до сада био јасан. 

- Србији је стало до тога да се проблем Косова и Метохије ријеши и врло је јасно поставила модел како до тог решења доћи, а то је компромис, само је питање шта која страна под тим што називамо компромис подразумева. Ту ништа нема ново нити се разликује став САД - рекао је Вулетић за РТС.

Он је навео да је и раније било назнака да се САД неће противити некој врсти територијалног разграничења, и та помјерања нису нова у ставовима. 

- Некада изгледа као најава корекција граница, то је нешто о чему ће вријеме дати свој суд - рекао је Вулетић.

Према његовим ријечима, историја је таква да се моћ и снага појединих великих земаља огледа у томе колико су економски снажне и колико могу да помогну оним земљама које ту помоћ очекују. 

- Уколико Запад и САД то не могу, а Кина и Русија могу, то говори о глобалнијим помјерањима. Што се Србије тиче, она се не опредјељује на овај или онај начин, него хоће да користи прилике за економски развој - закључио је Вулетић.