latinica  ћирилица
06/12/2019 |  09:34 | Аутор: sputniknews.com

Галијашевић: Џихадисти од БиХ чине буре барута које ће експлодирати на штету ЕУ

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић упозорио је да је БиХ у коју се враћају џихадисти са сиријског фронта буре барута које ће експлодирати на штету ЕУ.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Он је уочи повратка жена и дјеце погинулих или заробљених џихадиста из Сирије, међу којима би се могло наћи и девет терориста за којима је БиХ раније расписала црвене Интерполове потјернице, подсјетио да се у БиХ већ вратило сто џихадиста, а да се очекује повратак и других који су заробљеници курдских, америчких и турских снага. 

- Стотину их се вратило. Готово стотину их је погинуло. Очекујемо повратак 265 лица, од којих 78 из курдских затвора, нешто из америчких, нешто из турских затвора. Немамо информацију колико су сиријска и руска војска заробиле Бошњака у Алепу зато што БиХ не сарађује у борби против тероризма са легалном владом у Дамаску - рекао је Галијашевић за Спутњик.

Према његовим ријечима, због контингента са женама и дјецом /који се очекује сутра/ најмање се треба бринути. 

- Забрињавајуће је што се у земљу раније вратило 100 опасних ратника џихада, а отворена су само 42 кривична предмета, од којих је 21 завршен договором. Сви су договорили казну од годину дана затвора коју могу да отплате, осим једног џихадисте, који је у договору добио двије године - указао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, повратници сада трују младе људе и они су мисионари тог екстремизма из Сирије. 

- Сада своја знања и практичне вјештине преносе на нове сиромашне, необразоване, бесперспективне Бошњаке, и то раде уз помоћ људи из врха власти - навео је Галијашевић.

Он је, међутим, истакао да тај систем није направљен због БиХ, него због Европе и подсјетио на недавну изјаву француског предсједника Емануела Макрона. 

- Није џаба Макрон рекао да је БиХ темпирана бомба која пријети да угрози Европу. Зато они реагују. Није их било брига док је то била само пријетња региону. И Макрон види концепт да се, у ствари, од БиХ прави Авганистан - сматра Галијашевић.

Он је подсјетио да је у БиХ посљедњих година забиљежено више од 20 терористичких акција и да највећи број случајева није расвијетљен, попут убиства полицајца у Зворнику и убиства два војника, те указао на податак да у терористичким организацијама широм свијета учествују људи обучавани у БиХ. 

- Из америчког затвора у Гвантанаму у БиХ су дошла четири припадника алжирске групе која су била повезана и са 11. септембром. Међу њима је и Тарик Махмуд Ахмед ел Савах, главни специјалиста за експлозиве Ал каиде, који се мирно шета Сарајевом, фотографише за медије, а из Гвантанама је послат на ресоцијализацију у земљу која је буре барута - рекао је Галијашевић.

Он је подсјетио да је и некадашњи вођа одреда "Ел муџахедин" Абу Хамза пуштен 2016. године на слободу из притвора у Имиграционом центру у БиХ, а да против њега није подигнута оптужница иако је био притворен зато што представља пријетњу за националну безбједност БиХ. 

- Узмите најновији извјештај УН, такозвану консолидовану листу терориста, на којој ћете наћи седам лица из БиХ. Наћи ћете пет организација које имају адресу у БиХ и најмање 30 канцеларија. Они се од 1995. године налазе на тој листи и ниједна мјера против њих није предузета - рекао је Галијашевић.

Он је нагласио да је на тој листи УН, која се налази на службеној страници Савјета безбједности УН, за више од 50 лица укинута, односно сакривена БиХ - биографија и то да су живјели у БиХ 10 година, да су имали држављанство БиХ које им је одузето, да су били припадници одреда "Ел муџахедин". 

- Бошњачка власт у БиХ је сву енергију у претходних пет година уложила управо да то сакрије од јавности, а то није могла да да ради без подршке западних обавјештајних служби - увјерен је Галијашевић.

Он је оцијенио да је БиХ инструмент западне геополитике и да су ти људи, дјеца, погинули терористи, заведени и злоупотријебљени, у ствари геополитичка пјешадија НАТО-а и Американаца. 

- Американци неће да губе америчке држављане. Заведу дјецу овако као у БиХ да ратују за њихове геополитичке интересе, да би они крали нафту у Сирији, да би отимали нафту у Либији, да би учинили Блиски исток и муслимане нестабилним. То у Босни не могу без заједничког дјеловања власти у БиХ и западних обавјештајних служби које имају потпуну контролу и над БиХ правосуђем и безбједносним агенцијама, над влашћу на крају крајева - рекао је Галијашевић.