latinica  ћирилица
06/12/2019 |  13:32 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

Част отаџбине: Додик успио вратити Српску са пута чланства у НАТО

Удружење Част отаџбине честитало је српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што је успио вратити Републику Српску са пута чланства у НАТО иако политички противници коалиције која је у Српској на власти потписани Реформски програм БиХ желе представнити као АНП.
Лого "Част отаџбине" - Фото: Screenshot
Лого "Част отаџбине"Фото: Screenshot

- Сада је на нивоу БиХ од Предсједништва БиХ, који је по Уставу БиХ једини овлашћен да одлучује о томе, верификована позиција да се не прејудицира питање чланства, односно да се уклања из разматрања. Морамо указати да је то непроцјењив учинак руководства Српске, односно њеног представника у Предсједништву БиХ Милорада Додика - саопштено је из Удружења.

У саопштењу је истакнуто да је АНП садржавао ставке да Устав БиХ не ограничава приступању НАТО-у, реформу полиције, контролу над обавјештајно-сигурносним системом, планирање, програмирање и израда буџета и друго, док Реформски програм БиХ нема ни слова о томе. 

- Довољно је рећи да АНП садржи 170 страна, а Реформски програм 21 страну - наведено је у саопштењу. 

Част отаџбине навела је да је Република Српска 2011. године напустила опредјељење према чланству у НАТО-у, али то све до сад - чак и послије декларације Републике Српске о неутралности из 2017. године никада није било верификовано на нивоу БиХ. 

- На нивоу БиХ је све до сада стајала нејасна позиција о томе - указано је из Удружења и додато да се у БиХ рјешење не може наметнути.

Убудуће ће у БиХ, о чланству у НАТО одлучивати Предсједништво БиХ уз сагласност парламента. За улазак у НАТО потребна је нова одлука Предсједништва БиХ донијета консензусом. Према Уставу, свака одлука Предсједништва се може прослиједити Народној скупштини Српске на преиспитивање, па ако то Скупштина не прихвати двотрећинском већином, одлука не може ступити на снагу, појашњено је из Удружења.

Чланови Удружења Част отаџбине су априори против НАТО-а због његових злочина почињених над српским народом у Србији, Републици Српској и Републици Српској Крајини, те наношења огромне материјалне штете и отимање вјековних српских територија. 

- Ми смо били против НАТО и онда када га је већина сматрала својом војском - поручено је из Удружења.