latinica  ћирилица
06/12/2019 |  16:31 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Договорене активности за изградњу заобилазнице око Братунца

Министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић данас је у Братунцу разговарао са начелником општине Недељком Млађеновићем и представницима предузећа "Путеви Републике Српске" о изградњи заобилазнице око ове општине и њеном прикључивању на прилаз према граничном прелазу на новоизграђеном мосту "Братољуб".

Трнинић је изразио наду да ће формирањем власти на нивоу БиХ бити брзо одобрена додатна средства и изграђен гранични прелаз између Братунца и Љубовије код "Братољуба" и нагласио да се заобилазницом желе предуприједити гужве и застоји саобраћаја.

- Желимо да будемо спремни да истовремено буде изграђена и заобилазница и преусмјерен саобраћај да бисмо растеретили градске улице, јер ће након пуштања у употребу новог моста саобраћај бити много динамичнији. Општина је завршила обавезе у вези са том изградњом и данас смо договарали сљедеће активности за расписивање тендера за израду пројектне документације, а онда да изаберемо извођача и почено са реализацијом - појаснио је Трнинић.

Он је додао да се у плановима предузећа "Путеви Републике Српске" од раније налази изградња заобилазнице око Братунца.

Млађеновић је потписао Меморандум о активностима за припрему изградње заобиолазнице, који је раније потписао и директор "Путева" Ненад Нешић.

Начелник општине каже да се након формирања новог сазива Савјета министара очекује почетак изградње заједничког граничног прелаза између БиХ и Србије на Дрини код "Братољуба", те навео да се већ неколико мјесеци воде активности на припреми пројектне документације за изградњу заобилазнице око Братунца, за чију изградњу је премијер Радован Вишковић обећао помоћ Владе Српске.

- Желимо да створимо предуслове да са изградњом граничног прелаза буде изграђена и заобилазница и рестерећен саобраћај кроз урбани дио Братунца, те повећа безбједност. Надам се да ћемо до краја идуеће године тај пројекат реализовати - истакао је Млађеновић.

Он је оцијенио да је изградња заобилазнице и бесцаринске зоне значајна и за регију јер ће бити омогућен бржи и безбједнији прелаз преко граничног прелаза, али и за будућу индустријску зону коју планирају градити поред граничног терминала и за коју већ влада велико интересовање привредника.