latinica  ћирилица
06/12/2019 |  17:02 | Аутор: СРНА

Пећанац: Скупштина сутра о питањима за опстанак Срба

Предсједник Савеза српских удружења "Завичај" Бране Пећанац изјавио је да ће на сутрашњој годишњој сједници Скупштине бити разматрана многа питања од чијег рјешавања зависи опстанак малобројних Срба у ФБиХ.
Бране Пећанац - Фото: СРНА
Бране ПећанацФото: СРНА

Пећанац је рекао Срни да ће међу главним темама бити уставноправни положај Срба у ФБиХ и мигрантска криза.

- Још једном ћемо поновити да нећемо дозволити формирање мигрантских кампова на подручјима општина са већинским српским становништвом јер би то додатно угрозило опстанак Срба - каже Пећанац.

Он каже да ће на Скупштини бити разматрана и улога и значај Републичког секретаријата за расељена лица и миграције у процесу одрживог повратка Срба у ФБиХ, а да ће Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове представити анализу статуса непокретне имовине у Федерацији.

- Бавићемо се и одрживим повратком у свјетлу пројеката за запошљавање српске популације, смјештајем и збрињавањем старих и изнемоглих лица, програмима развоја, те културним уздизањем Срба у ФБиХ. Једна од тема биће и сарадња са Србијом, односно Одбором Скупштине Србије за сарадњу са дијаспором - истакао је Пећанац.

Према његовим ријечима, Савез српских удружења "Завичај" окупља 19 удружења, а још најмање десет из Српске, ФБиХ и Србије најавило је да ће приступити тој асоцијацији.

Скупштина Савеза српских удружења "Завичај" биће одржана у Дому културе у Гламочу са почетком у 12.00 часова.