X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/12/2019 |  21:25 ⇒ 21:28 | Извор: СРНА

Источно Сарајево: Концерт студената и професора Музичке академије

Студенти и професори Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву вечерас су одржали свечани концерт поводом 25 година успјешног рада ове установе, а публика је имала прилику да ужива у богатом и разноврсном програму.
Источно Сарајево: Концерт студената и професора - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Концерт студената и професораФото: СРНА

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Дражан Косорић рекао је да су током 25 година имали низ значајних активности које су допринијеле да израсту у озбиљну умјетничку институцију.

Он истиче да су радом и резултатима значајно допринијели афирмацији музичке умјетности уопште, те да се труде да буду што квалитетнији.

- Кроз ову академију су прошла значајна професорска имена региона и на то смо поносни. Њихов допринос развоју Музичке академије је огроман. Сада су ту млади нараштаји, који су школа тих искуснијих професора. Развијамо сопствени кадар и студентима смо стално на располагању - рекао је Косорић.

Он је навео да имају око 200 студената на два циклуса студија, те да су задовољни бројем студената на инструменталним смјеровима и соло пјевању.

Косорић је додао да је ситуација нешто лошија на теоретском смјеру, али се нада да ће и то бити боље у наредним годинама.

- Вечерашњи концерт је други ове године, у оквиру обиљежавања овог јубилеја. У јуну је био концерт великих ансамбала, наступала су два хора Музичке академије и оркестар хармоника. Вечерас наступају студенти у комбинацији са наставницима и сарадницима, што је занимљиво и велико искуство за студенте будући да дијеле сцену са професорима - истакао је Косорић.

Он је нагласио да је концерт занимљив и због тога што ће, осим композиција класичне музике, бити извођена и дјела домаћих композитора, односно професора који раде на Академији, а неке ће бити и премијерно изведене.

Професорка на клавирској катедри Музичке академије Јулијана Шуловић истакла је да су овакви концерти увијек и најљепши, и за извођаче, и за публику, јер студенти са професорима на сцени постају тим.

- Дијељење сцене је специјалан доживљај и за студенте и за професоре. Представиће се студенти и професори са свих одсјека, прошетаћемо се кроз све епохе, имаћемо и премијеру, а ту је и оркестар хармоника. На сцени је и наша асистенткиња Леонора Бајрамоски и њен професор Владимир Марковић који њу учи од ниже музичке школе, што је посебна ситуација - истакла је Шуловићева.

Бајрамоски је рекла да је за њу ово посебан концерт и да је част бити дио ове сцене.

Публика је имала прилику да ужива, између осталог, у дјелима Антонија Вивалдија, Волфганга Амадеуса Моцарта, Сергеја Васиљевича Рахмањинова, али и композицијама професора са Музичке академије у Источном Сарајеву.