latinica  ћирилица
07/12/2019 |  12:14 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Додик: Избор новог Савјета министара најкасније до 23. децембра

Спрски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а Милорад Додик очекује да ће најкасније до 23. децембра бити заказана сједница Парламентарне скупштине БиХ на којој би био изабран нови Савјет министара.

- На сједници Извршног комитета СНСД договорен је начин и приступ СНСД-а за попуну позиција Републике Српске у Савјету министара БиХ и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија обавља консултације са осталим сттанкама. Што се тиче СНСД-а, осим мјеста предсједавајућег Савјета министара, министар спољне трговине и економских односа биће Сташа Кошарац, а министар за саобраћај и везе биће Војин Митровић - рекао је Додик.

Он је додао да ће складу са договором са коалиционим партнерима, бити попуњена и мјеста министра за људска права и избјеглице и три замјеника министара.

- Синоћ смо разговарали са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, који је мени и предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији саопштио да ће до понедјељка доставити имена кандидата за министре - рекао је Додик.

Ако то исто учини и бошњачка страна, каже Додик, Тегелтија може у понедјељак, 9. децембра да затражи провјеру кандидата.

Додик је рекао да очекује да ће до краја идуће седмице бити извршена провјера кандидата за министарска мјеста у Савјету министара, а сједница Парламентарне скупштине БиХ би у том случају била заказана 18. децембра, а најкасније до 23. децембра.

- На овај начин би завршили процес који је неоправдано дуго трајао и који је довео до застоја на многим пољима - рекао је Додик у Бањалуци.