latinica  ћирилица
08/12/2019 |  11:42 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

У Дому здравља у Рибнику обновљен дио опреме

У Дому здравља у Рибнику обновљен је дио опреме. Ова општина ускоро би требало да добије и санитетско возило. Завршена је и друга фаза изградње ватрогасног дома.

Дом здравља у Рибнику води бригу о здрављу пет хиљада становника ове општине. У тој установи кажу да је један дио опреме веома стар и да су нови апарати били пријеко потребни.

- Добили смо апарат за ЕКГ, два инхалатора и три тлакомјера. То смо добили од средстава од општине у вриједности од неких 5.300 КМ. Помаже нам много из разлога што су апарати коју користимо су стари 20 година и често се кваре. То нам отежава функционисање и повећава трошкове и овако ћемо омогућити брже и квалитетније пружање услуга нашим пацијентима - навела је директорка Дома здравља Рибник Татјана Ковачевић.

У општинској управи истичу да би ускоро, захваљујући средствима Владе Србије, Рибник требало да добије ново санитетско возило вриједности око сто хиљада марака.

- Ми смо и ове године планирали једна средства за пројекте помоћи колективима и установама нашим на подручју Рибника, а и у преговорима смо са неким европским фондовима да повучемо средства како би заједно са Домом здравља и још неким другим изворима финансирали и ријешили и ултрзвучни апарат - истакао је начелник Рибника Небојша Караћ.

Рибник нема ватрогасну јединицу. Пожаре сада гасе цистерне Шумског газдинства. Због тога су одлучили да оснују ватрогасну јединицу.

- Пројекат изградње ватрогасног дома рађен је у три фазе. Прве двије фазе су завршене. Прва фаза је била изградња објекта и унутрашње уређење. За те намјене уложено је 180.000 марака. Општина Рибник је уложила своја властита средства. Остала је та трећа фаза, вањско уређење ватрогасног дома. Буџетом за 2020. планирана су средства и за трећу фазу - додала је замјеница начелника Рибника Далиборка Давидовић.

У општини кажу да би ватрогасна јединица требало да буде основана и опремљена половином сљедеће године.