latinica  ћирилица
08/12/2019 |  12:16 | Аутор: СРНА

Линта: Политика систематске дискриминације српског народа у ФБиХ

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта истакао је тежак положај Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/, гдје живе као грађани другог реда, изложени систематској дискиминацији коју проводе федералне и кантоналне власти.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је јуче у Гламочу присустовао сједници Скупштине Савеза српских удружења "Завичај", те је том приликом нагласио потребу оснивања министарства за Србе у региону, као и да једно од најважнијих државних и националних питања треба да буде оно које се односи на два милиона Срба у државама региона.

Он је објаснио да би министарство са озбиљним буџетом и квалитетним и стручним људима имало задатак да реализује што већи број различитих пројеката у региону из области инфраструктуре, запошљавања, образовања, културе и социјалне и хуманитарне помоћи за најгроженија лица.

Линта је указао на важност јачања српске слоге, међусобне помоћи и јединства, као једног од предуслова опстанка српског народа.

Он је у обраћању истакао значај формирања јединствене српске листе у Федерацији БиХ /ФБиХ/ на локалним изборима.

Линта је напоменуо да је положај Срба у ФБиХ изузетно тежак, да су тамо обесправљени и грађани другог реда, јер федерална и кантоналне власти спроводе политику систематске дискриминације српског народа.

Према његовим ријечима, преостали Срби у ФБиХ не примају никакву финансијску помоћ из Федерације и кантона или је она занемарљива.

- Срби у ФБиХ не могу да се запосле у јавним установама као што су државна управа, министарства, просвјета, здравство, полиција, правосуђе. Српска дјеца у великој мјери немају право да уче српски језик и националну групу предмета и немају право да користе уџбенике на српском језику. Здравствена заштита је лоша и неадекватна - подсјетио је Линта.

Он је указао и на велики број српских села без воде и струје и са веома лошим путевима, као и на хиљаде порушених српских кућа које још нису обновљене.

- Посебан проблем јесте чињеница да поједини центри моћи у Сарајеву и власт Унско-санског кантона има скандалозну намјеру да оснује мигрантске центре у српским мјестима што је супротно Анексу 7 Дејтонског споразума који гарантује повратак избјеглица и расељених лица на своја вјековна огњишта - напоменуо је Линта.

Он је додао да се на полигону у Гламочу на неадекватан начин врши уништавање минско-експлозивних средстава што, према бројним стручњацима, може имати негативне посљедице по здравље људи и животну средину, саопштено је из Савеза Срба из региона.