latinica  ћирилица
08/12/2019 |  12:23 ⇒ 14:44 | Аутор: Агенције

Орбан носталгично о дијеловима Хрватске - Загреб ћути

Једна изјава мађарског премијера Виктора Орбана током сусрета са хрватским премијером Андрејем Пленковићем прошла је испод радара, пише портал Индекс.
Орбан и Пленковић - Фото: AP
Орбан и ПленковићФото: AP

Скандалозна изјава догодила се 28. новембра када је Орбан са Пленковићем отварао нову зграду ученичког дома мађарског Просветно-културног центра у Осијеку, пише портал.

- Подсјетио је како су прије 80, 90 или 100 година Славонија и мађарска жупанија Барања "били најбогатији крајеви наше државе", на чему су им људи у осталим крајевима били завидни. Напросто не вјерујем да ако смо нешто већ успјели да постигнемо током историје, да не бисмо то могли да поновимо. Вјерујем, да ће се још једном догодити да ће људи завидити мађарској жупанији Барањи и Славонији у Хрватској - рекао је Орбан, пренијела је Хина.

Индекс поводом те изјаве примјећује да је "примјетна носталгија" с којом је Орбан говорио о периоду кад је Хрватска била под Мађарском, говорећи притом о "нашој држави" при чему је остало нејасно говори ли о Мађарској или о заједничкој држави.

Хина је у истој вијести додала како је Орбан истакао да се Мађарска и Хрватска "морају повезати", јер ако остану на рубу и изоловани "предодређене су на неуспјех."

Познато је већ да у Орбановој влади држе карте на којој се велики дијелови Хрватске приказују као да су у склопу Мађарске, подсјећа портал.

У јуну је мађарска владина Канцеларија за међународну комуникацију на свом Твитер профилу објавила карту Мађарске која укључује велики дио Словеније, али и дијелове Хрватске попут Међимурја, дијела Барање и Кварнера. У опису слике написано је како су "двије трећине мађарске територије одузете". Иначе, Канцеларија дјелује у саставу кабинета премијера Виктора Орбана.

Словенија реаговала, Хрватска ћути

Словенија на ову провокацију није остала нијема и реаговала је веома бурно.

- Словенија осуђује објаву те историјске карте која не придоноси јачању европских вриједности и добросусједским односима. Европска унија је настала као пројекат којим су превладана историјска оптерећења и мржња међу народима и државама -  објавило је Министарство спољних послова.

Словенски премијер Марјан Шарец рекао је да се ради о понашању које није "ни европско, ни мирољубиво".

Међутим, од хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић и премијера Андреј Пленковић није се још чула ниједна ријеч коментара на Орбанову изјаву.