latinica  ћирилица
08/12/2019 |  12:37 ⇒ 12:47 | Аутор: Б92

На данашњи дан – Звезда на крову свијета

На данашњи дан прије 28 година фудбалери Црвене звезде постали су клупски шампиони свијета.
Црвена Звезда, некад и сад (фото: crvenazvezdafk.com) -
Црвена Звезда, некад и сад (фото: crvenazvezdafk.com)

Био је 8. децембар 1991. године када је Црвена звезда савладала Коло Коло резултатом 3:0 и попела се на "кров свијета", освојивши Интерконтинентални куп.

Освајањем Купа шампиона шест мјесеци раније, Звезда је стекла могућност да се за планетарну круну бори против чилеанског представника, освајача Копа Либертадорес. Пред 60 хиљада гледалаца на Националном стадиону у Токију савладали су Коло Коло са 3:0.

Јунак тима који је са клупе предводио Владица Поповић, у тој утакмици био је најмлађи у тиму Владимир Југовић. Тада 22-годишњи фудбалер је головима у 19. и 58. минуту најавио велико славље црвено-бијелих, а тачку на меч поставио је Дарко Панчев голом у 72. минуту.

За Црвену звезду су наступили: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Стошић, Ратковић, Панчев, Савићевић, Михајловић.

Црвена звезда је друго полувреме играла са играчем мање због искључења Савићевића, а од освајања европске до освајање свјетске титуле, суочила се са бројим променама у кадру. Љупка Петровића замијенио је на тренерској клупи Владица Поповић, а клуб су у међувремену напустили Роберт Просинечки, Стеван Стојановић, Слободан Маровић, Рефик Шабанаџовић и Драгиша Бинић.

Побејдом у Токију Звезда је направила највећи успјех неког од источноевропских клубова. Свјетском титулом заокружен је један од најсвјетлијих периода у историји клуба.