latinica  ћирилица
08/12/2019 |  12:55 | Аутор: СРНА

Танин: Право на слободу мишљења универзално

Шеф УНМИК-а Захир Танин саопштио је да је потребно направити равнотежу између слободе изражавања и политичке одговорности, указујући да та два дискурса не смију бити у супротности.
Захир Танин (фото: www.afghanistan-un.org) -
Захир Танин (фото: www.afghanistan-un.org)

Танин изражава забринутост због "покушаја искривљавања болних историјских догађаја", те указује да је потреба за независним правосуђем императив и то особођеним од политичке и етничке пристрасности.

Он наводи да је право на слободу мишљења и изражавања утврђено чланом 19. Универзалне декларације о људским правима, те напомиње да то право не смије бити у супротности са политичком одговорношћу званичника.

- Они би требало да трагају за дискурсом који подстиче међусобно поверење и поштовање", рекао је шеф мисије УН на Косову.

Бивши министар локалне самоуправе у привременој влади самопроглашеног Косова Иван Тодосијевић, који је и функционер Српске листе, осуђен је средином седмице неправоснажно на двије године затвора за наводно "подстицање на националну, расну, вјерску или етничку мржњу, подјеле или нетрпељивост".

Оптужница против Тодосијевића подигнута је због тога што је поводом 20 година од НАТО агресије на церемонији у Звечану рекао да је повод за агресију на Србију била "такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак".

Адвокат из Приштине Том Гаши поднио је Специјалном тужилаштву самопроглашеног Косова кривичну пријаву против предсједника Србије Александра Вучића због изјаве да је "Рачак фабрикован".