latinica  ћирилица
08/12/2019 |  13:29 | Аутор: РТС

Златни кавез: Кинеско село богаташа – ко оде губи све (ВИДЕО)

Хуаси је некад било сиромашно село. Сада је најбогатије село које полаже вето на богатство свог становништва, пише Business Insider.
Кина - село Хуаси - Фото: Screenshot/YouTube
Кина - село ХуасиФото: Screenshot/YouTube

Смјештено у покрајини Јиангсу, село има солитер од 72 спрата, тематски парк, луксузне виле и небо којим круже хеликоптери.

Има око 2.000 становника, а међу њима нема сиромаха. На банковним рачунима мештани немају испод 143.000  долара и сви живе у вилама. Називају га "Село богаташа“.

Хуаси је некада било сиромашно село. Сада је најбогатије село које полаже вето на богатство свог становништва.

За живот у изобиљу ипак постоји правило: Уколико напустите село, губите све што имате.

С обзиром на то да већина становника ради седам дана у недјељи, једино гдје могу да потроше новац је њихово село, у коме не постоје ни кафићи ни клубови.

Јавни саобраћај одвија се ваздушним путем - хеликоптерима, тако да су становници Хуасија за свега неколико минута у околним градовима. 

Тематски парк садржи реплике славних кинеских грађевина, као што су Кинески зид и Забрањени град.

Пошто је село заинтригирало медије, због годишњих прихода становништва, локалне власти су изградиле фасцинантну стамбену грађевину, на 72 спрата, високу 328 метара, која је виша од Ајфеловог торња. Њена изградња коштала је око 430 милиона долара.

Поријекло богатства је непознато, а медији у село могу да уђу једино ако добију дозволу.

Занимљиво је да је село прије тридесетак година било попут просјечних кинеских села, сиромашно, са само шестсто становника.

Познато је да је у том тренутку партијски званичник Ву Ренбао објавио план који ће донијети просперитет селу. Убрзо је основано неколико фирми које су запослиле становнике и од њих створиле богаташе.