latinica  ћирилица
08/12/2019 |  19:49 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Тегелтија наставља консултације о именима министара у Савјету министара

Предсједавајући Савјета министара Зоран тегелтија сутра наставља консултације са политичким партијама, о именима нових министара. Док су имена двојице министара из СНСД-а позната, коалициони партнери ДНС и СП поручују да и своје кадрове виде у новом сазиву.

Након више од 13-мјесечне блокаде прешло се на страначке калкулације – коме ће која министарска функција припасти. Извршни комитет СНСД-а саопштио је имена за двије министарске позиције, Сташу Кошарца и Војина Митровић, који ништа више осим министарства које преузима, није желио да коментарише.

- На Извршном комитету СНСД-а је потврђено да ће на мјесто министра спољне трговине доћи Сташа Кошарац, и да сам ја кандидован на мјесто министра транспорта и комуникација. То је све што вам могу рећи у овом тренутку - рекао је Митровић за РТРС.

СНСД са коалиционим партнерима јесте разговарао, постоје оквирна имена, али званична треба да саопште политичке партије, каже Зоран Тегелтија. Захвалио се свим политичким субјектима што су дефинисали принципе за рад заједничких институција и у својим анексима јасно дефинисали која министарска мјеста им припадају. Због тога му је, каже Тегелтија, олакшан рад и убрзане консултације.

- Одмах након моје верификације у ПС ПД БиХ започео сам процесе консултација и очекивано и нормално је да сам почео од највеће партије у Српској, оне која је мене и предложила. На Извршном комитету донесена је одлука, консултације сам наставио и с осталим субјектима, с ХДЗ-ом завршено и у понедјељак настављам даље - истакао је Тегелтија.

Очекивања коалиционих партнера СНСД-а, социјалиста и ДНС-а су иста. Себе виде у саставу новог Савјета министара, а према тренутном поретку слободно је мјесто министра за избјеглице и расељена лица и три замјеничке позиције.

- Још ћемо видјети. Нема ту коначне понуде, али ми тражимо једно министарско мјесто и спремни смо на два мјеста да одреагујемо. Важно је да је да добијемо једно од та три мјеста - рекао је предсједник ДНС-а Марко Павић.

Петар Ђокић, предсједник СП-а, истиче да би требало наћи простора за додатно разумијевање за њихова очекивања као коалиционе партије.

- Ми смо ипак коалициони партнер који је дао видан допринос побједи на предходним општим изборима и тачно је да без коалиције коју су чинили социјалисти, ДНС И СНСД не би било побједе, не би могао побиједити ни Милорад Додик, ни Жељка Цвијановић. Не би остварили тако убједљиву већину у Народној скупштини, па ни у овој делегацији која је у Представничком дому Парламентарне скупштине ,тако да ја мислим да је због будућности потребно заштити коалицију и омогућити да коалициони партнери буду адекватно заступљени у новом Савјету министара и то у капацитету колико смо освојили гласова на изборима. Не тражимо ништа више - нагласио је Ђокић.

За владајућу коалицију у Српској очекивања од новог сазива Савјета министара су велика - економски напредак и нове инвестиције, вјерују, биће приоритети. До тада, зацртани рокови су 18. или 23. децембар - то су преостали радни датуми утврђени на Колегијуму Парламентарне скупштине БиХ.

Тегелтија вјерује ће до 18. децембра све бити завршено и да ће девет министара и десет замјеника и званично почети да радe.