latinica  ћирилица
08/12/2019 |  19:59 ⇒ 09/12/2019 | 08:02 | Аутор: РТРС

Тајна пушке Милана Обреновића

Пушка краља Милана Обреновића која је била изгубљена више од вијека, враћена је у Србију као поклон руског предсједника Владимир Путина српском колеги Александру Вучићу, приликом њиховог недавног сусрета у Сочију.

Није само занимљив пут који је прошла ова пушка током 150 година, кажу познаваоци оружја, већ је ријеч о примјерку који има јединствену конструкцију у свијету.

Једнометка с америчким механизмом, али аустријском израдом, у ствари је претходница првих савремених пушака у српском наоружању, односно поклон пред склапање уговора о масовној производњи. Док је за војску требало да буде израђен нови механизам на постојећој основи, за краља Милана направљен је уникат.

- Србија је пушку као патент купила од Американаца, то је амерички патент, а ми смо откупили лицену и израда је требало да буде повјерена Томасу Седелу, једном од бечких фабриканата. Познато је да је краљ Милан био ловац и тако је најчувенијем бечком граверу Новотном повјерено да украси пушку и да као поклон буде уручена краљу - каже сарадник Војног музеја у Београду Бранко Богдановић. 

Пушка је краљу Милану поклоњена 1869. године, а траг јој се изгубио након мајског преврата 1903. године, када су убијени краљ Александар и краљица Драга. Њихова колекција изнесена је из земље и распродата по свијету. Путин ју је након више од вијека вратио тамо гдје припада.

Вучић је рекао да је био веома изненађен овим поклоном и да је пушка заиста изванредне израде и гравуре.

Руси су сарадника Војног музеја у Београду контактирали 2018. године када су видјели да се продаје на једној аукцији.

- Обратили су ми се да виде о чему се ради. Они су знали ко је краљ Милан. Она је купљена од стране Московског националног музеја и самим тим што је поклоњена нашем музеју говори о томе колико им значимо - истакао је Богдановић.

У Србију је враћен један дио историје, али је и даље изгубљено мноштво сјајних комада из колекције династије Обреновић, каже Богдановић.