latinica  ћирилица
09/12/2019 |  10:58 | Аутор: СРНА

Мања производња и продаја шумских сортимената

У Републици Српској је за десет мјесеци ове године произведена укупно 1,64 милиона метара кубних разних шумских сортимената, што је мање за 5,3 одсто него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.
Дрво за обраду - Фото: РТРС
Дрво за обрадуФото: РТРС

Од укупне масе, на сортименте лишћарског дрвета односи се 900.194 метра кубна, док сортименти четинара чине масу од 747.954 метра кубна.

У продаји су најзаступљенији били трупци, којих је од четинарског дрвета произведено 527.029 метара кубних, те од лишћарског 302.675 метара кубних.

У Републици Српској су за десет мјесеци ове године продата укупно 1,62 милиона метара кубних разних шумских сортимената, што је мање за 6,6 одсто него у истом периоду прошле године.

Према подацима Републичког завода за статистику, у продаји су назаступљенији били трупци.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да ће шумарство ову годину завршити уз скромнији резултат него лани.

- Година полако истиче, а није надокнађен побачај. Новембар је, једним дијелом, био временски добар за производњу и не знам да ли ће успјети да се ублажи подбачај, који је нарочито био изражен у првом полугодишту - навео је Шиник.

Према његовим ријечима, слабија производња и продаја имаће негативан одраз и на дрвопрераду.