latinica  ћирилица
09/12/2019 |  11:30 ⇒ 11:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Срби и Хрвати ће морати одговорније да се понашају и сарађују

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је увјерење да Србија са Хрватском, упркос проблемима из прошлости, имати у будућности много боље односе него што су били прије и поручио да ће и Срби и Хрвати морати одоговорније да се понашају и сарађују како би опстали у будућности.
Александар Вучић (Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb)

– Стварно мислим да ће у у будућности, упркос чињеници да су Хрвати најмање популарни у Србији, а Срби у Хрватској, да ће Срби и Хрвати морати да буду, не у истој држави, већ да ће морати да буду заједно и да се заједнички сурпоставлају различитим проблемима који ће долазити споља ако желе да опстану – рекао је Вучић.

Како је рекао, сви заједно ћемо морати да се одговорније понашамо уколико желимо да опастанемо.

Хрватска књижевница Ведрана Рудан запитала је претходно Вучића, у емисији Хит твит на Пинку, зашто се не би након 30 година ставио "крст" на тај "одвратни рат и зашто стално извлачимо лешеве и убијене родитеље?".

– Мислим да је проблем у политичарима, а не у обичним људима... Јесте ли ви миротворац, а они дивљаци који не дају? – запитала је Рудан предсједника Србије.

Вучић је рекао да то не може да се догоди још, зато што Хрвати "обично траже од нас да се посипамо пепелом, да се извињавамо и да се никада не сјетимо Јасеновца".

– А, овдје говоре само о ономе што бисмо само ми жељели да чуејмо и то тако иде – додао је Вучић.

Рудан је питала да ли мисли да се у Србији “извлачи“ Јасеновац, па ове јаме и оне јаме и да ли можемо престати са тим због дјеце?

Вучић је одговорио:

- Ако би неко био у стању да престане са тим, ми би били спремни да каземо "у реду је да престанемо". Прихватам да престанем одмах, само да нам сутра не кажу како су у домовинском рату Срби агресори и овакви или онакви, али, они неће да прекину. Они (у Хрватској) ће рећи да је то залог за будућност и да Србија то мора да призна.

Рудан је, такође, претходно питала Вучића засто се као предсједник највеће земље на Балкану више не посвети миру и да ли заиста мисли да постоји шанса да Хрватска нападне Србију, односно – зашто се Србија наоружава и ко је може напасти.

– Не мисилим да је то реално (да Хрватска нападне Србију), не свакако у овом тренутку, не ни у будућности – рекао је Вучић и запитао Рудан да ли неко мисли да Србија треба да буде без војске.