latinica  ћирилица
09/12/2019 |  12:43 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Дио гасовода до границе са Србијом биће завршен до 31. маја 2020.

Дио гасовода "Балкански ток" до границе са Србијом биће завршен до 31. маја наредне године, рекао је директор компаније "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.
Гасовод - Фото: РТРС
ГасоводФото: РТРС

Након тога, кроз њега ће долазити 8,7 милиона кубних метара гаса дневно. До завршетка његове градње гас ће стизати преко постојеће гаснотранспортне мреже.

Малинов је истакао да ће од 1. јануара 2020. године почети транзитне испоруке гаса из "Турског тока" у Грчку и Сјеверну Македонију.

Он је најавио да ће компанија ове седмице почети да пуни гасом цјевовод од 11 километара, наводећи да ће до 15. децембра Бугарска бити у потпуности спремна за почетак испорука, док ће се Турска спремати до 20. децембра, преноси Спутњик.

Прошле седмице предсједник Русије Владимир Путин оптужио је Бугарску да намјерно одуговлачи реализацију "Турског тока" и поручио да ако не желе да зараде на транзиту гаса, Москва ће наћи друге могућности.

Бугарски премијер Бојко Борисов је на то одговорио да се изградња одужила из процедуралних разлога и изразио наду да ће крајем наредне године гасовод у потпуности прорадити.

Борисов је навео да држава треба да буде јединствени гасни чвор на Балкану, што је договорено са Европском унијом и САД.