latinica  ћирилица
09/12/2019 |  13:15 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Тривић: Јачање свијести о култури памћења и сјећања

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која борави у дводневној посјети Израелу, разговарала је са министром образовања Израела Рафи Перецом о могућностима унапређења сарадње у области образовања и културе.

Изражено је обострано задовољство сарадњом између Министарства просвјете и културе Републике Српске и Међународне школе Холокауста у Јад Вашему.

- Значај који Јад Вашем има у меморијалном контексту немјерљив је и неупоредив са било којим другим мјестом на свијету, као и да су, кроз научно-истраживачки приступ, на најбољи начин допринијели ширењу свијести о култури памћења и сјећања - рекла је Тривићева.

Истакла је да су знања која професори историје и српског језика и књижевности из Републике Српске стичу у Јад Вашему веома важна, посебно јер је и српски народ кроз историју проживио голготу и велика страдања.

- Наша је дужност да на прави начин упознамо младе генерације са страдњима, посебно са стратиштем у Доњој Градини, као и другим меморијалним мјестима, како бисмо његовали културу памћења и сјећања - рекла је Наталија Тривић и изразила задовољство што ће Меморијални центар Јад Вашем 27. јануара у Музеју Републике Српске приредити изложбу под називом "Шоа - Како је то људски било могуће" посвећену Међународном дану сјећања на жртве Холокауста.

Фото: РТРС

Тривићева је присуствовала је и отварању семинара за професоре српског језика и књижевности и историје о изучавању Холокауста, који је организован у Међународној школи Холокауста Јад Вашем у Јерусалиму.

Нагласила је да ће нова сазнања која професори добију о принципима и методологији овог вида образовања, умногоме користити и у формирању савременог приступа и облика рада у наставној пракси приликом преношења знања о патњама српског народа, који је кроз историју проживио голготу и велика страдања.

Фото: РТРС

- Професори стичу знања на којима треба инсистирати примјењујући их у нашем образовном систему, и то: како подучавати ђаке о Холокаусту и страдању на примјерима из умјетности, кроз анализу књижевних и литерарних текстова, филмова, слика и свједочанстава, а посебно посјетама меморијалних мјеста и стратишта, нарочито у Републици Српској - појаснила је Тривићева.

У Јерусалиму борави 20 професора историје и српског језика и књижевности, као и представници Републичког педагошког завода Републике Српске, који похађају седмодневни семинар о изучавању Холокауста у Међународној школи Холокауста Јад Вашем.

Учесници семинара су посјетили и Меморијални музеј Јад Вашем.