latinica  ћирилица
09/12/2019 |  13:48 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Понашање опозиције је посљедњи плес губитника

Програм реформи БиХ је документ који је усклађен са резолуцијом Народне скупштине Републике Српске о проглашењу војне неутралности, не води у НАТО, нити је АНП, што су директно потврдили и амбасадор Русије у БиХ Петер Иванцов, као и изасланик америчког државног секретара Метју Палмер, изјавио је Срни порптарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да све ово говори да је ријеч о једном добро избалансираном документу који је производ компромиса у БиХ и у којем је, што је за СНСД најбитније, уважен став Републике Српске.

Он је истакао да је Милорад Додик успио да у преговарачком процесу добије сагласност свих, и домаћих и међународних фактора, да у једном званичном документу усвојеном на нивоу БиХ по први пут стоји да се чланство у НАТО не прејудицира, односно да се чланство у НАТО-у тренутно уопште не разматра.

- У свим другим документима, почевши од одлуке Предсједништва БиХ из 2005. године у којем је био Борислав Паравац из СДС-а, чланство у НАТО је био званичан циљ БиХ. То је Милорад Додик успио промијенити и то уз сагласност друга два конститутивна народа у БиХ - појаснио је Ковачевић.

Констатовао је да све ово критикују само људи из СДС-а и ПДП-а и то из само једног разлога, што ће коначно бити спроведена изборна воља грађана Републике Српске и што ће они, у складу са том вољом, коначно завршити у опозицији.

Ковачевић је рекао да због јавности мора да подсјети да су СДС и ПДП гласали за све документе, стратегије и законе како на нивоу Републике Српске, тако и на нивоу БиХ, у којима је било наведено да БиХ треба постати члан НАТО-а.

- Једини документ за који они нису гласали је Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, а осим тога, њихов Младен Иванић је послије усвајања ове резолуције, потпуно је игноришући, у Предсједништву БиХ усвојио Преглед одбране БиХ, који је био један од главних услова НАТО-а за МАП, као и Стратегију спољне политике БиХ у којој су МАП и НАТО наведени као главни приоритет БиХ - нагласио је Ковачевић.

Притом, каже он, ријеч је о документима и стратегијама које је Небојша Радмановић за осам година у Предсједништву БиХ одбијао да буду стављени и на дневни ред.

- Дакле, све ово што опозиција тренутно ради може се окарактерисати само као крајње лицемјерје и као посљедњи плес губитника. Ми за те њихове игре немамо времена. Они нека наставе само да критикују и кукају, а ми ћемо наставити да радимо. И у Савјету министара и у Влади Српске. За Српску - поручио је портпарол СНСД-а.