latinica  ћирилица
09/12/2019 |  15:57 | Аутор: СРНА

Тривић: Резултати ПИСА тестирања путоказ за унапређење образовања

Министарство просвјете и културе Републике Српске сматра да су веома корисни објављени резултати ПИСА тестирања јер могу да послуже као путоказ за унапређење образовног система, рекла је Срни министарка просвјете и културе Наталија Тривић.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

- Посебно смо задовољни што ће Република Српска добити резултате тестирања који се односе само на Републику Српску и школе из Српске које су учествовале у тестирању јер је то валидан показатељ каквим знањем, вјештинама и компетенцијама располажу ученици из Републике Српске и шта можемо побољшати - истакла је Тривићева.

Према њеним ријечима, такви показатељи олакшали би рад реформским тимовима задуженим за побољшање квалитета образовног система.

Тривићева је додала да је занимљиво да су ученици у БиХ исказали висок проценат задовољства животом у срединама у којим живе и да је тај проценат знатно виши у односу на ученике из развијенијих земаља који имају далеко боље развијену функционалну писменост, али су незадовољни.

Она је истакла да је Република Српска већ покренула реформски процес који ће развити "нову школу за ново доба".

- То подразумијева иновиране наставне планове и програме, стручне едукације наставника и стручних сарадника, стимулативно окружење, а све с циљем остваривања исхода учења базираних на критичком размишљању ученика како би били оспособљени за примјену наученог знања и стечених компетенција - нагласила је министарка просвјете и културе Републике Српске.

Тривићева сматра да ће све то пратити савремене учионице, те дигитализовани уџбеници.

- Суштина реформи је да ученици добију примјењиво знање у даљем животу. Циљ нам је већа примјена нових технологија у образовању и дигитализација уџбеника те јачање креативности, иновативности и критичког промишљања што су неки од кључних сегмената који се вреднују кроз ПИСА тестирање - навела је Тривићева.

БиХ је заузела 62. мјесто од 79 земаља свијета у највећем глобалном истраживању у образовању за 2018. годину, а сваки други тестирани ученик оцијењен је као функционално неписмен, објавили су раније представници Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ.