latinica  ћирилица
09/12/2019 |  17:04 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Посљедње припреме за додјелу Нобелове награде; Хандке није очекивао нападе

У Стокхолму се приводе крају посљедње припреме за додјелу овогодишње Нобелове награде. Међутим, како се приближава термин за додјелу тако се појачава и медијску притисак на овогодишњег добитника награде за књижевност, аустријског писца Петера Хандкеа. Хандке у разговору за нашу телевизију каже да није очекивао овакве нападе.

Награда је дошла у право вријеме, каже Хандке за нашу телевизију, одговарајући на питање да ли је награда закаснила двије деценије, како тврде његове колеге и познаници. Каже да није очекивао овакву кампању против њега и његових ставова. Имао је идеју како да покуша да помири ставове.

- Волио бих да се сретнем једну мајку са једне и једну са друге стране. Једну мајку из Кравице, гдје је био почетак свих масакра и једну мајку из околине Сребренице. То је била моја идеја али мислим да је била помало наивна. Мислим да у овом тренутку ту идеју не могу реализовати - истакао је Хандке.

Од када је објављено да је овај аустријанац са словеначким коријенима овогодишњи нобелов лауреат не престају напади на њега из дјела западне интелектуалне заједнице али и бошњачких политичких кругова и удружења који су за дан додјеле награде најавили протестно окупљање. Истовремено скуп подршке Академији и Хандкеу организују и српска удружења у Стокхолму.

- Да нагласим да је Петер Хандке један од ријетких академика који нас је подржао свих ових година и бомбардовања Србије и Косова и једини који је приказао истину. Не можемо да кажемо да је био субјективан, он је био објективан. Тако и јесте било - истакао је Драган Лабан, предсједник српског удружења Сордетеље.

У Стокхолм су допутовале и представнице удружења жена жртава рата из Републике Српске, како би пружиле подршку аустријском нобеловцу.

- Знамо да је једини у рату знао да каже оно што се стварно збива и није га могао нико поткупити платити усмјерити на неку другу страну. Управо такве величине какав је господин Хандке који говоре истину без обзира како је она сурова, заслужује поштовање - поручила је Божица Живковић Раилић, предсједница удружења Жене жртве рата.

Подршку је дошао да пружи и Драган Рапајић, избјеглица са Косова који тренутно живи у Стокхолму.

- Овдје сам као и сви остали да подржим Петера, за све то што је учинио за нас. Да истјерамо правду једном заувијек - наглашава Драган Рапајић.

Церемонија додјеле Нобелове награде почиње у уторак у 16.30 а наставља се увече, банкетом у 19.00 часова. Уз Петера Хандкеа, награду за књижевност ове године добила је и пољска књижевница Олга Токарчук.