latinica  ћирилица
09/12/2019 |  18:36 ⇒ 19:57 | Аутор: Агенције

Пресушили Викторијини водопади: Ово смо први пут видјели! (ВИДЕО)

Викторијини водопади који су настали на мјесту гдје афричка ријека Замбези пропада више од 100 метара у понор и чија љепота привлачи на милионе туриста у Зимбабве и Замбију, пресушили су због најгоре суше у посљедњих стотину година.
Пресушили Викторијини водопади - Фото: Screenshot/YouTube
Пресушили Викторијини водопадиФото: Screenshot/YouTube

Иако водопади обично успоре током сушне сезоне, ове године је дошло до неочекиваног опадања у нивоу воде. Страхује се да би климатске промјене могле трајно да униште водопаде.

- Претходних година, када би пресушили, то се не би догодило у толикој мјери. Ово први пут видимо - рекао је Доминик Нјамбе, продавац туристичких сувенира.

Опао је број туриста који су видјели на интернету да су водопади успорили.

Проблем је што је цијела област погођена сушом и што је много становника остало без хране и усјева због суше. Процјењује се да је помоћ потребна за око 45 милиона људи.

Зимбабве и Замбија су погођени и рестрикцијама струје, пошто је њена производња зависна искључиво од хидтроелектране Кариба, узводно од водопада на Замбезију.

На другим дијеловима водотока, воде има веома мало.

Према подацима, ниво ријеке Замбези је испод оног 1995. године, који је био до сада најнижи забиљежен, а далеко испод просјека. Предсједник Замбије Едгар Лунгу рекао је да је ово упозорење шта климатске промјене чине животној средини.

Викторијини водопади су једни од највећих и најспектакуларнијих у свијету. Слапови су углавном широки преко 1,5 километар, са падом од 128 метара.