latinica  ћирилица
09/12/2019 |  19:32 ⇒ 10/12/2019 | 08:27 | Аутор: РТРС

Тегелтији достављена имена из Српске и ХДЗ-а, чекају се бошњачки кандидати

Све је мање дилема о персоналном саставу кабинета предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелетије. На основу расподјеле мандата, који су раније договорили предсједници СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, српске и хрватске позиције су одређене, а предсједавајућем Тегелтији, данас су предложена имена министра и замјеника министара. Чекају се бошњачки кандидати. Лидер СББ-а Фахрудин Радончић, за крај ове или почетак наредне семице, најављује коначан договор.

Док одлазећи министри ужурбано "поспремају" кабинете, будући Савјет министара добија "обрисе"! Осим предсједавајућег Тегелтије, српске позиције у Савјету - министарске и замјеничке, СНСД ће да попуни уз договор са коалиционим партнерима.

- Наши приједлози за министре у Савјету министара БиХ су Сташа Кошарац који је, можемо рећи још од изборног процеса био познат као прво име које ће СНСД да предложи за Министарство спољне трговине, и Војин Митровић који је наш приједлог за министра транспорта и комуникација - нагласио је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Преузету обавезу из српске квоте, да о људским правима брине неко из реда осталих, испуниће Демократски народни савез. Приједлог је бивши бх. дипломата који је службовао у Белгији.

- Донијели смо одлуку да то буде Драшко Аћимовић, доктор економских наука са огромним искуством у тој области и, наравно, у области међународних односа - нагласио је Милан Радовић, потпредсједник ДНС-а.

Непознаница нема ни у ресорима којим ће управљати хрватски кандидати. О буџету ће и даље да брине Вјекослав Беванда, а о сектору правде Јосип Грубеша.

Ново име у Савјету министара и то у ресору цивилних послова је Анкица Гудељевић, још један дипломата и бивши амбасадор БиХ у Берлину, коју је као ХДЗ-ов кадар, опозвао члан Предсједништва Жељко Комшић.

СДА предводи групу бошњачких партија којој су припали инострани послови, одбрана и безбједност. У ресору дипломатије СДА би да види Бисеру Турковић, актуелног амбасадора у Катару.

Сифет Поџић из Демократске фронте би могао бити нови министар одбране, док је, према писању федералних медија, мјесто министра безбједности резервисано за Фахрудина Радончића. Но, поучен ранијим искуством са СДА, Радончић каже да ће страначки органи још једном озбиљно размислити о "понуди".

- Оно што је сигурно тачно је да ћемо се са СДА, СББ и ДФ у петак наћи на нивоу лидера и првих сарадника, гдје ће се разговарати озбиљније и о коалцији и о програмским стварима које се сада не спомињу. Очекујем да ћемо онда донијети одлуку да ли СББ и ја персонално улазимо у ту причу или улази СББ без мене или никако не улазимо - нагласио је Радончић.

Док чекају став СББ-а, у СДА су спремни тек да кажу како ће та странка остати вјерна ранијем договору са бошњачким коалиционим партнерима о равномјерној расподјели три министарске позиције и "присвајању" четири замјеничке.

- Мислим да је то концепт који је договорен и он је већ раније договорен. Мислим да ће СДА остати при томе. Остаје да се персонална рјешења проналазе - нагласио је Халид Гењац, генерални секретар СДА.

Персонална рјешења у српском и хрватском блоку већ позната и када је ријеч о замјеницима министара. Из српске квоте у Министарство одбране предложен је Мирко Околић из СНСД-а, у Министарство безбједности - социјалиста Владимир Мијатовић, док је Уједињена српска предложила Синишу Илића за замјеника министра цивилних послова.

Ни код замјеника министара, ХДЗ није пуно мјењао. Јосип Бркић остаје на позицији замјеника министра иностраних послова. Мијо Крешић из ресора безбједности прећи ће у Министарство одбране, а Љиљана Ловрић предложена је за замјеника министра спољне трговине и економских односа.