latinica  ћирилица
09/12/2019 |  19:32 ⇒ 20:09 | Аутор: РТС

Како Србија може до полуфинала?

Женска рукометна репрезентација Србије остварила је другу побједу у другој фази Свјетског првенства и задржала шансе за пласман у полуфинале. За то је потребно да савлада Данску у посљедњем колу, али и да се поклопе резултати осталих утакмица.
Рукометашице Србије (фото: Рукометни савез Србије) -
Рукометашице Србије (фото: Рукометни савез Србије)

Српкиње су изненадиле Њемице – 29:28, па могу да се надају пласману међу четири најбоље селекције на планети. Уколико у томе не успију, остаје им борба за пласман од петог до осмог мјеста, а само посљедње не води у квалификације за олимпијски турнир.

Пошто су "орлице" у другу фазу ушле без бодова, потребно је много среће да би се изабранице Љубомира Обрадовића пласирале у полуфинале, односно да се поклопе и други резултати.

Први и основни услов је да Србија у сриједу савлада Данску, али то није довољно.

Без обзира на то што су прва на табели, Норвежанке није обезбиједиле пласман у полуфинале, па ће им бити потребан бар бод у удуелу са Њемачком у сриједу. Србији би више одговарало да Норвежанке тријумфују и буду прве у групи пред полуфинале.

Трећи услов је можда и најважнији – да Јужна Кореја савлада Холандију. Ипак, то неће бити лако, пошто Холанђанке играју одлично у Јапану, а Корејкама није неопходна борба за пласман од петог до осмог мјеста, пошто су већ раније обезбиједиле учешће на Олимпијским играма у Токију.

Постоји и још једна варијанта, али мало извјесна. Уколико Србија и Данска играју неријешено, потребно је да Норвешка савлада НЊмачку, а Кореја Холандију, па би и у том случају српске рукометашице могле до полуфинала.

Уколико се не докопа мејста међу четири најбоље селекције на турниру, Србију очекује борба за пласман од петог до осмог мјеста, од којих само посљедње, осмо, не доноси пласман на квалификациони турнир за Олимпијске игре.

Пласман у полуфинале био би раван сензацији, док би освајањем једног од првих седам мјеста Србија остварила основни циљ прије СП – шансу да се боре за Олимпијске игре у Токију.

Свјетско првенство – група 1:

прво коло:

Србија – Јужна Кореја 36:33
Холандија – Њемачка 23:25
Норвешка – Данска 22:19

друго коло:

Њемачка – Србија 28:29
Данска – Холандија 27:24
Јужна Кореја – Норвешка 25:36

треће коло, сриједа 11. 12:

07.00 Холандија – Јужна Кореја
10.00 Србија – Данска
12.30 Норвешка – Њемачка

табела:
1. Норвешка 6
2. Њемачка 5
3. Холандија 4
4. Србија 4
5. Данска 3
6. Јужна Кореја 2