latinica  ћирилица
09/12/2019 |  19:38 ⇒ 10/12/2019 | 08:19 | Аутор: РТРС

Акција МУП-а Српске и холандске полиције: Откривене лабораторије за производњу дроге (ФОТО)

Холанђанин Корнелис Маринус ван Велзен, приведен је у оперативној акцији "Мадагаскар", коју спроводи МУП Српске у сарадњи са полицијом Краљевине Холандије. Осумњичен је за неовлашћену производњу и промет опојних дрога, а након криминалистичке обраде у Управи за организовани и тешки криминалитет, требало би да буде предат у надлежност Тужилаштва БиХ. У оквиру акције Мадагаскар, претреси су истовремено обављени на неколико локација у БиХ и Холандији.

Корнелис Маринус ван Велзен, рођен у Линдену, ухапшен је у БиХ због сумње да је припремао производњу и продају синтетичких дрога и хемикалија намијењених за производњу ове дроге. Незванично, сачињавао је и лажне исправе и свјесно их користио, иако је знао да су лажне.

Акција "Мадагаскар"

- Ради се о томе да је овај холандски држављанин осумњичен да је на подручју Холандије имао више лабораторија за производњу опојне дроге - нагласила је Мирна Миљановић, начелница Одјељење за односе са јавношћу МУП-а Републике Српске. 

Осамнаест килограма синтетичке психоактивне дроге, полиција је пронашла током претреса на 15 локација у Холандији. На подручју БиХ, претреси су обављени на пет локација у Оџаку и Брчком, а полицији Српске у овој акцији, која је реализована под надзором Тужилаштва БиХ, асистирали су припадници СИПА.

Акција "Мадагаскар", привођење осумњичених

- У Бањалуци је тим холандске полиције који учествује у акцији, а у претресима на подручју Федерације БиХ, пронађени су документи, мобилни телефони, сим картице, који ће бити предмет даљег кривичног поступка - додала је Миљановићева.

Акција "Мадагаскар"

Хапшење ван Велзена, резултат је заједничке вишемјесечне истраге, чији циљ је разбијање организоване криминалне групе која се бави неовлашћеном производњом и прометом опојних дрога.