latinica  ћирилица
09/12/2019 |  19:55 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Милићи: Обиљежено 110 година ОШ "Алекса Јакшић"

Представљањем монографије, изложбом фотографија и свечаном академијом, у Милићима је обиљежено 110 година школства и постојања Основне школе "Алекса Јакшић". Једна од најстаријих школа у овом дијелу Српске мијењала је локацију, име и изглед, али никада намјену.

Давне 1909. године у Милићима је на простору тадашњег Задружног дома отворена основна школа. 1971. изграђен је нови објекат. Школа је изњедрила бројне генерације угледних, вриједних и успјешних грађана. Један од њих је и Перо Вујадиновић, који је постао учитељ.

- То је оно вријеме када је народ стварно био сиромашан, кад се није имало довољно ни хљеба. Има негдје фотографија у мом албуму гдје сам ја овдје у шестом разреду бос - присјећа се Перо Вујадиновић, учитељ у пензији.

Jован Зекић, директор Основне школе "Алекса Јакшић" Милићи, поносан је на ову установу.

- Радимо предано, пратимо савремена достигнућа. Уклапамо се у све то. Прилично нам је школа уређена - напомиње Зекић.

Посљедњих година реализовано је више значајних пројеката који су омогућили боље услове за рад. Уз локалну управу и Владу Српске, значајно је помогла и компанија "Боксит".

- Компанија "Боксит", не само да је улагала значајна средства да би улагала, него је имала и потребе да образује кадрове своје, да помогне образовању чланова породица - истакао је Рајко Дукић, предсједник компаније "Боксит" Милићи.  

Наредне године биће уређено и школско двориште, за шта ће бити издвојено 140 хиљада марака.

- Уколико не завршимо кроз донаторска средства онда ће то преузети локална заједница, нормално да ћемо тражити суфинансирање од Владе Републике Српске - рекао је Момир Лазаревић, начелник општине Милићи.

Из дана у дан, услови у овој школи све су бољи, а оно што брине јесте број ученика. Тренутно их наставу похађа 527, а њихов број, из године у годину, све је мањи.