latinica  ћирилица
09/12/2019 |  21:17 ⇒ 22:20 | Аутор: Агенције

Нормандијска четворка о рјешавању кризе у Украјини (ВИДЕО)

Лидери Русије, Њемачке, Француске и Украјине завршили су самит Нормандијске четворке у Паризу, током којег су разговарали о начинима рјешавања кризе у Украјини.
Лидери Нормандијске четворке у Паризу (Фото: AP/Ian Langsdon) -
Лидери Нормандијске четворке у Паризу (Фото: AP/Ian Langsdon)

Самит предсједника Русије Владимира Путина, предсједника Француске Емануела Макрона, предсједника Украјине Владимира Зеленског и њемачке канцеларке Ангеле Меркел одржан је у Јелисејској палати и трајао је два часа и 20 минута.

Путин се послије самита састао са Зеленским.

Предсједник Русије саопштио је након састанка да је разговор био добар.

- Добро. Задовољан сам - рекао је Путин новинарима пролазећи поред прес-центра, одговарајући на питање о састанку.

Портпарол руског Кремља Дмитриј Песков рекао је да су лидери разговарали о актуелним питањима и о заједничком документу, који би могао бити усвојен.

Он је раније нагласио да се не очекује постизање било каквог споразума, али да постоји могућност да лидери усвоје неку врсту необавезујућег договора, јавио је ТАСС.

"Нормандијски формат"

Преговори лидера Нормандијске четворке постали су могући након што је Кијев усвојио Штајнмајерову формулу и повукао снаге из Станице Луганске, Золото и Петровско у Донбасу.

Први састанак лидера Русије, Француске, Њемачке и Украјине одржан је 6. јуна 2014. године, а касније је овај формат почео да се назива нормандијски. За најзначајнији састанак четворке, сматра се самит у Минску у фебруару 2015. године, на коме су утврђени тзв. Мински споразуми.

Повезане вијести:

Путин и Зеленски код Макрона- у фокусу мир у Украјини