X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
10/12/2019 |  08:13 | Извор: СРНА

Туђман обесправио и протјерао Србе

На данашњи дан 1999. године умро је Фрањо Туђман, први предсједник Хрватске, током чијег мандата је Србима одузета конститутивност, а у војно-полицијској акцији "Олуја" готово четврт милиона људи протјерано из те земље.
Фрањо Туђман - Фото: AFP
Фрањо ТуђманФото: AFP

Туђман је постао први човјек ХДЗ-а у сецесији Хрватске од Југославије, уз велику наклоност, како се тврдило у то вријеме, њемачке обавјештајне службе БНД.

Средства за развој хрватског сецесионизма набављао је из усташког дијела хрватске дијаспоре. Један од лидера ХДЗ-а и тадашњи министар одбране Хрватске Гојко Шушак дошао је управо из тих кругова.

У Туђманово вријеме, Хрватска је отворила границу за усташе и њихове породице, погазила југословенски Устав и кренула у незаконито отцјепљење.

Туђман је познат по својој књизи "Беспућа повијесне збиљности", која ревизионистички говори о дешавањима у Другом свјетском рату и усташкој Независној Држави Хрватској.

Он је творац приче о свега неколико десетина хиљада убијених Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу.

Туђман је на предизборном скупу јавно, пред хиљадама људи, изјавио да се "поноси тиме што му жена није ни Српкиња, ни Јеврејка".

Од краја Другог свјетског рата такве изјаве политичких лидера у Европи биле су незамисливе.

На аудио и видео-тракама остала је забиљежена Туђманова наредба на састанку са генералима на Брионима, изговорена уочи "Олује" - "Србима треба задати такве ударце да они, практично, нестану".

За дио хрватских медија Туђман је крив искључиво због тога што је дозволио мафијашку приватизацију у земљи, чије афере и дан-данас потресају друштво.

За остатак, односно већи дио хрватског друштва, Туђман је "отац нације" и најпопуларнија историјска личност.

Хашки трибунал је у неколико пресуда Фрању Туђмана помињао као дио удруженог злочиначког подухвата, прије свега, у контексту злочина хрватских снага у БиХ.