latinica  ћирилица
10/12/2019 |  08:43 | Аутор: СРНА

Нови Зеланд: Нестали се сматрају мртвима

Полиција Новог Зеланда покренула је данас истрагу послије вулканске ерупције у којој је на једном туристичком острву погинуло пет особа, а повријеђено више од 30, док се осам несталих лица сматрају мртвима.
Ерупција вулкана на Новом Зеланду (фото: Allessandro Kauffmann) -
Ерупција вулкана на Новом Зеланду (фото: Allessandro Kauffmann)

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Арден изјавила је да су извиђачки авионски летови показали да нема знакова живота на Бијелом острву.

- Размјере ове трагедије су поражавајуће. Дијелимо бол и тугу са онима који су изгубили чланове породица и пријетеље - рекла је Арденова у парламенту.

Полиција је саопштила да је на ненасељеном острву у тренутку ерупције било 47 људи - 24 из Аустралије, девет из САД, пет са Новог Зеланда, четири из Њемачке, по двоје из Кине и Велике Британије, те једна особа из Малезије.

Замјеник полицијског комесара Џон Тимс рекао је да постоји снажно увјерење да на острву нема преживјелих.

Од 31 особе, 21 је задобила опекотине на више од 71 одсто површине тијела, а једно лице је подлегло повредама, рекао је Питер Вотсон, главни здравствени званичник.

Болничка одјељења за лијечење опекотина су потпуно попуњена, додао је он.

Полиција је саопштила да је покренута истрага, али да није ријеч о кривичној истрази.

Новозеландска Агенција за геолошке опасности у новембру је подигла степен упозорења за овај вулкан због повећања његове активности. Претходна фатална ерупција овог вулкана догодила се 1914. године, када је погинуло 12 рудара.

Повезане вијести:

Стручњаци: Постоји 50 одсто шанси да у наредна 24 сата дође до нове ерупције вулкана