latinica  ћирилица
10/12/2019 |  09:08 ⇒ 11:39 | Аутор: Глас Српске

Оптужница за убиство Крунића до 10. јануара

Истрага о убиству бањалучког привредника Славише Крунића и његовог радника обезбјеђења Жарка Павловића, те рањавања возача Горана Илића, приведена је крају и оптужница у овом случају највјероватније ће бити подигнута до 10. јануара, пише Глас Српске.
Припадници САЈ-а - Фото: РТРС
Припадници САЈ-аФото: РТРС

Према сазнањима Гласа Српске на оптуженичкој клупи наћи ће се Бенеди Ђукановић Бенџо (42) из Бањалуке, Емилио Балдо (55) из Лакташа и некадашњи радник Сектор секјуритија Родољуб Гајић (35) из Бањалуке. Извор близак истрази је појаснио да Републичко тужилаштво оптужницу мора подићи до 10. јануара, када Гајићу истиче притвор. У случају да не буде оптужнице, мораће да га пусти на слободу.

- Према Закону о кривичном поступку Републике Српске, притвор у истрази може трајати најдуже девет мјесеци и ако се у том периоду не подигне оптужница, осумњичени се морају пустити на слободу. Гајићу деветомјесечни притвор истиче 10. јануара, Ђукановићу два дана касније, а Балди 23. јануара - пише Глас Српске.

Због ове чињенице Републичко тужилаштво је јуче затражило једномјесечно продужење притвора осумњиченом Ђукановићу, коме та мјера истиче 12. децембра. Одлуку о притвору донијеће Врховни суд Републике Српске.

Према досадашњој истрази, Ђукановић и убијени Жељко Ковачевић директни су извршиоци злочина. Балди се на терет ставља да је био осматрач и дојављивач током извршења злочина, односно да је нападачима дојавио када је Крунић кренуо кући, док је Гајић имао улогу "типера" и осумњиченима је помогао у извршењу злочина тако што је одавао информације о кретању и обезбјеђењу свог газде Крунића.

Он је био његов човјек од повјерења и чувао му је жену и дјецу. Информације је одавао убијеном Ковачевићу јер му је наводно био дужан новац.

Крунић и његов пратилац Павловић убијени су у сачекуши 22. априла увече у близини имања бањалучког привредника у Гламочанима код Лакташа. Нападачи су чекали скривени у жбуњу поред пута, а када је наишла "тојота" у којој су били Крунић, Павловић и возач Горан Илић, осули су рафалну паљбу из аутоматских пушака. Том приликом у размјени ватре усмрћен је осуђивани криминалац Жељко Ковачевић, док је Илић тешко рањен.

Убијени Славиша Крунић био је познати привредник и власник неколико компанија. У његовом власништву су били "Сектор секјурити", "Житопека", "Житопродукт", "Сектор АДС" и "Сектор ЗОС", који имају око 1.800 запослених.