X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/12/2019 |  10:55 ⇒ 11:50 | Извор: СРНА

Путин: Одлука политизована, нема везе са интересима спорта

Руски предсједник Владимир Путин истакао је да је политизована одлука Свјетске антидопинг агенције (ВАДА) о суспензији Русије са међународних такмичења на четири године.
Владимир Путин (Фото: rt.com) - Фото: РТРС
Владимир Путин (Фото: rt.com)Фото: РТРС

- Тако је било још од времена римског права. Казне не могу бити колективне и не могу се односити на људе који немају никакве везе са одређеним кршењима правила - сви то разумију. Мислим да стручњаци ВАДА то знају - рекао је Путин на конференцији за новинаре у Паризу на крају самита нормандијске четворке.

Он је изјавио да у основи ове одлуке стоје политички разлози који немају никакве везе са интересима спорта и олимпијског покрета, преноси Спутњик.

- То што лежи на површини и што одмах видим, јесте да нема никаквих претензија према руском Олимпијском националном комитету. Ако према њему нема претензија, држава треба да се такмичи под националном заставом. Тако пише у олимпијској повељи. То значи да је ВАДА прекршила олимпијску повељу - нагласио је Путин.

Извршни комитет ВАДА саопштио је јуче да је Русија изгубила право да организује међународна спортска такмичења и подноси захтјеве за њихову организацију.

Спортисти не могу да учествују ни на олимпијским ни на свјетским смотрама под националном заставом.