latinica  ћирилица
10/12/2019 |  13:29 ⇒ 17:16 | Аутор: СРНА

"Војна неутралност - најбољи став за Српску, БиХ и Србију"

Амбасадор Русије у Београд Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да је штетно ширење НАТО на Западном Балкану, под притиском и без обзира на национална опредељења, и нагласио да Србија и Република Српска имају разлога зашто поштују војну неутралност.
Александар Боцан-Харченко (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Боцан-Харченко (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

На предавању "Балканска политика Руске Федерације" у Институту за Међународну политику и привреду у Београду, амбасадор Русије је истакао да је став Москве о ширењу НАТО-а познат и да Русија сматра да је најбоља војна и политичка неутралност Србије.

- Има разлога зашто у Србији и Републици Српској поштују неутралност и то је најбољи став и начин и што се тиче БиХ - нагласио је Боцан-Харченко.

Он је указао и да БиХ, уколико је један ентитет против чланства у НАТО не може да постане члан Алијансе, додавши и да "то питање није актуелно".

Боцан-Харченко је напоменуо и да Русија подржава цјеловиту БиХ као и статус и цјелину два ентитета - Републику Српску и Федерацију БиХ у оквиру БиХ.

- Сматрамо да је прерано причати о реформама или промјени Дејтонског споразума - рекао је он, подсјетивши да је Дејтонски споразум био резултата "тешких компромиса".

Боцан-Харченко је рекао да Москва подржава европски пут држава Западног Балкана, указавши да чланство у ЕУ и у НАТО нису повезани, те да су то двије одвојене ствари а ако се доводе у везу - онда је то врста притиска.

Он је истакао и да су све активности Русије на Западном Балкану у складу са процесима европских интеграција региона и да је то најважније.

- Интерес Србије и других земаља региона за чланство у ЕУ није сметња нити препрека за сарадњу с Русијом - рекао је руски амбасадор и нагласио да је интерес Русије да сарађује са сваком земљом у региону, ако то она жели.

Он је додао да је циљ Русије јачање присуства на Балкану и да то подразумијева рјешавање заједничких задатака и узајамно поштовање.

Према његовим ријечима, Балкан је важан регион за стабилност и сарадњу у Европи и без рјешавања отворених питања то неће бити могуће.

- Балкан је важан и за привредну, економску и енергетску сарадњу у Европи, као и очување хуманитарних веза - навео је он, додајући да ће то подручје остати инфраструктурна раскрсница Европе, те да је за Русију важан и с обзиром на вјерске и духовне везе.

Говорећи о војно-техничкој сарадњи Москве и Београда, Боцан-Харченко је појаснио да то легитимна стар и да се одвија у складу са међународним нормама. те да она не ствара пријетњу за треће земље, јер је све у складу с међународном правом и ситуацијом.

Он је додао и да је суверено право Србије да модернизује своје оружане снаге, и да ће то допринијети стабилности региона.

Када је ријеч о Косову и Метохији, руски дипломата је поновио да ће Москва подржати свако рјешење које постигну Београд и Приштина дијалогом.

- Ми подржавамо сваки компромис. Свако такво рјешење мора да подржи и Савјет безбједности УН и да донесе нову резолуцију умјесто сада важеће 1244 - рекао је он.

Према његовим речима, за наставак дијалога Београда и Приштине неопходно је да Приштина повуче таксе на српску робу и проведе на терену оно што је договорено у Бриселу.