latinica  ћирилица
10/12/2019 |  13:30 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Борел: Постизање споразума о Космету и стабилна БиХ - приоритети

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борел поручио је да ће приоритети у његовом раду на челу Уније бити "постизање свеобухватног споразума у дијалогу Београда и Приштине" као и "постављање БиХ на пут праве стабилности".

- Мој приоритет биће да радим на свеобухватном споразуму између Србије и самопроглашеног Косова - навео је Борел у писму министрима спољних послова и одбране Европске уније, у које је Тањуг имао увид.

Он је, уз позив на веће јединство и свеобухватан приступ спољној и безбједносној политици Европске уније указао на потребу приближавања западног Балкана Европској унији.

- На првом мјесту, морамо чврсто да усидримо западни Балкан за Европску унију. Заустављање конфликта и излијечење рана у непосредном окружењу важни за стабилност и безбједност саме Европске уније - рекао је Борел.

Он је указао да је важно да се земље - чланице Европске уније договоре како ће водити процес проширења и додао да ће на томе радити заједно са министрима спољних послова Европске уније и комесаром за проширење Оливером Вархејијем.