latinica  ћирилица
10/12/2019 |  16:49 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Централна банка: Изјава гувернера о инвестирању у криптовалуте је измишљена

Централна банка БиХ упозорила је грађане да интернетом кружи измишљена изјава гувернера Банке Сенада Софтића која је објављена као дио текста којим се грађани БиХ охрабрују на инвестирање у криптовалуте.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Из Централне банке истичу да ова институција никада није давала, нити ће давати изјаве којима се сугерише било која врста инвестирања, укључујући и инвестирање у криптовалуте.

У саопштењу Банке се истиче да су њени ставови о темама криптовалуте и финансијских технологија већ познати и више пута објављивани, а у складу су са политикама Европске централне банке која заговара конзервативан и опрезан приступ.

- С обзиром на то да ова измишљена изјава може бити третирана као подршка гувернера и Централне банке као институције на предузимање одређених финансијских одлука, Банка упозорава грађане да буду опрезни и због чињенице да се уз текст, који садржи наводну гувернерову изјаву, дају и инструкције о инвестирању у криптовалуте - наглашавају из ове финансијске институције.

Из Централне банке скрећу пажњу грађанима да је овај текст написан тако да се стекне утисак да га је објавио један од портала из БиХ, те додају да се на крају текста налазе позитивни коментари, чиме се желио подићи ниво вјеродостојности садржаја.

- Имајући све ово у виду, као и тренд раста интернет превара, Централна банка позива грађане да добро обрате пажњу на информације које се пласирају путем интернета, а посебно на оне које се тичу њихове имовине и/или личних података -  наводи се у саопштењу.